У православному церковному календарі це день вшанування пам'яті 42 мучеників з міста Амморея – Костянтина та інших.

Також свято називають: "Костянтин", "Костянтинів день", "День кіл навколо колодязя", "Аркадій", "Марфа". Колами його назвали, тому що навколо колодязя сьогодні було витоптувати кола на снігу, щоб брудна вода не потрапила до питної.

колодязь з гарячою водою, фото Суспільне

Якщо у вас поряд є криниця і залишився ще сніг на землі. То слід кілька разів пройтися навколо колодязя, щоби витоптати сніг. Тоді він не проникне у воду, а вона залишиться не лише чистою, а й смачною. А також зможе подарувати здоров'я та міцність духу. Але є одна умова. Першим має пройти неповнолітній на ім'я Костянтин. Також слід освятити колодязі. Якщо ж колодязі поряд немає, можете просто зайнятися трубами, поставити фільтр для води.

Популярні новини зараз

Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки

Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут

Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

Порівняно з обрядами, коли жертви приносили воді у вигляді срібних монет або крові чорного півня, вищеописане буде набагато простіше.

Є ще щось, що потрібно зробити 19 березня в Костянтинів день, і це пов'язано з поминанням померлих. Коли вечерятимете, не слід доїдати всю їжу. Залишки потрібно висипати в ту ж колодязь. Наші пращури вважали, що так можна передати гостинець мертвим друзям та родичам, бо думали, що люди дивляться на них з колодязя. З тієї ж причини треба поводитися гідно.

Ще обов'язково сьогодні треба піти у лазню, попаритися, змити хвороби та гріхи водою, яку набрали зранку. До неї потрібно додати відвар з м'яти, ромашки та меліси. У крайньому випадку наберіть ванну або довше залиштеся в душі. Воду, яка стікає з тіла, слід вилити під старе сухе дерево.

Що не можна робити

За народним повір'ям, не можна пити воду з чужої криниці. Взагалі так робили зазвичай відьми, відбирали удачу у чужого двору та красу у жінок, якщо вони вип'ють води після них. Але навряд чи у вас є чаклунські здібності, тому нічого крім скупості та жадібності ви не отримаєте, а колодязь потім ще й пересохне. Вагітним краще взагалі не підходити до колодязя, щоб цей час до пологів не був надто важким. Не пийте з чужої чашки, інакше посваритеся з тим, чий посуд. Причиною стануть гроші. Є ще повір'я, що якщо у жінки менструація, а вона набере води з колодязя, вода стане гіркою.

криниця, скріншот з відео

Ще люди вірять, що саме з колодязів на нас дивляться мертві родичі, а плювок туди може сильно їх образити. Їм треба поставити свічку. Не давайте колодязну воду, щоб людина помила руки, віддайте благодать. Матерям не слід весь день проводити з дитиною інакше вона буде злим та егоїстом. Не розповідайте сни, бо вони сьогодні сняться пророчі, а якщо наснився кошмар, то більше нікому не розповідайте. Якщо куритимете, з димом піде гарна думка, а в серці оселиться негатив.

Нагадаємо про нечувані "щедроти" від Нової пошти: скаржилися на дорожнечу, ловіть весняні знижки.

Раніше ми повідомляли, що українські супермаркети рекордно підняли ціни на картоплю, моркву та капусту: до врожаю ще далеко.