Учасники енергетичного ринку розповідають, що енергосистема України зараз на межі дефіциту у вечірні години.

Основна причина у тому, що переважна більшість працюючих блоків АЕС вийшли на планові ремонти. Про це попереджали в Укренерго і також різні експерти, що володіють інформацією, пише тг-канал "Монополіст".

Електроенергія Фото: скрін youtube

Потужності, які зруйнувала взимку росія, націлюючись на енергоблоки ТЕС, не дають достатньо електроенергії. На ГЕС спливає водопілля і вони не можуть повністю підстрахувати у пікові години споживання. А сонячні електростанції зупиняють генерацію з 20:00.

В результаті дефіцит потужності в пікові години споживання буде на рівні 400 - 600 МВт і більше. Через це ми сьогодні відновили комерційний імпорт електроенергії з ЄС - зі Словаччини. Обмеження споживачів влітку може зірвати процес підвищення тарифів на електроенергію для населення, адже важко буде "продати" збільшення цін на тлі відсутності товару. - вважають аналітики.

Популярні новини зараз

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці

Показати ще

За підвищення тарифів на електроенергію відповідає три людини: заступник голови ОП Ростислав Шурма та його підлеглі міністр енергетики Герман Галущенко і президент "Енергоатому" Петро Котін.

Фото: з відкритих джерел Рывненська АЕС

Водночас для ДТЕК Ахметова підвищення тарифів для населення не у пріоритеті, але їм важливо підняти, прайс-кепи на ціну електроенергії для бізнесу.

В результаті, за підтримку підняття тарифів для населення, Галущенко пообіцяв ДТЕК вплинути на НКРЕКП і допомогти із підняття прайс-кепів.

Попри ці неформальні домовленості, Президент Володимир Зеленський поки не дав згоди на підняття тарифів на електроенергію для населення під час війни.

Саме тому відповідальні чиновники не говорять відверто про проблеми з дефіцитом електроенергії на тлі кампанії про необхідність піднімати тарифи для населення. Попередньо мова йшла про підняття до 2,8 грн/кВт-г.

Нагадаємо, ми писали, як платити за електроенергію вдвічі менше: лайфгаки від енергокомпанії.

Як повідомляв "Знай.ua" підвищення тарифів на світло: кому можна не боятися захмарних цифр у платіжках.

Також "Знай.ua" інформував, за себе і за "сусіда": в енергокомпанії пояснили важливе питання.