Трудовий стаж, який потрібний українцям для того, щоб вільно вийти на заслужений відпочинок — на пенсію — збільшуватиметься до 2028 року.

Через це будь-яка помилка, яка була допущена у записах у трудовій книжці, може вплинути на суму пенсійних виплат, які отримують пенсіонер — у не дуже приємному сенсі.

Пенсіонери, скріншот: YouTube

Існує інструкція чітко прописаним порядком цього виду документів. І дуже важливо, щоб під час заповнення трудової книжки цих даних було дотримано.

Головна проблема полягає в тому, що Пенсійний фонд може відмовити в обліку певного періоду робочого стажу, якщо сторінки трудової книжки заповнені із порушенням вимог. Тоді найкращою рекомендацією буде звернення до суду.

Популярні новини зараз

Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів

Показати ще

Щоб уникнути втрати стажу, необхідно дотримуватися таких правил:

  1. Усі записи у трудовій книжці мають бути внесені після видання наказу чи розпорядження, але з пізніше як за тиждень. У разі звільнення записи мають бути зроблені у день звільнення.

  2. Записи мають бути виконані арабськими цифрами, де число та місяць зазначаються двозначними. Наприклад, якщо працівник був прийнятий на роботу 5 січня 1993 року, у трудовій книжці має бути записана дата як "05.01.1993".

  3. Записи мають бути чіткими, виконані кульковою ручкою чорного, синього або фіолетового кольору та підтверджені печаткою. Крім того, у трудовій книжці мають бути зазначені дані про звільнення, а також про нагородження та заохочення.

Пенсіонери, скріншот: YouTube

Якщо Пенсійний фонд відмовив в обліку певного періоду стажу через помилки у трудовій книжці, ви маєте право звернутися до суду та визнати дії Фонду неправомірними.

Отже, майбутнім пенсіонерам слід уважно перевіряти записи у своїй трудовій книжці, оскільки неправильні відомості можуть спричинити значні втрати виплат. Зверніть увагу, що слід перевіряти не тільки паперові трудові книжки, але і, по можливості, електронні записи.

Нагадаємо, 5000 грн щомісяця: в Україні запроваджують спеціальні пенсії, хто може претендувати на виплати

Як повідомляв "Знай.uа", як дізнатися розмір майбутньої пенсії: можна зрозуміти, будете жебракувати або розкошувати

Знай.ua писав, довго розбиратися не будуть: в українців можуть відібрати частину субсидії, хто в зоні ризику