Попри те, що війна виснажує українців, а продукти якщо не дорожчають, то залишаються на високому рівні, деякі соціально значущі товари все ж подешевшали.

Аналітики сервісу доставки продуктів Zakaz.ua дослідили ціни в провідних мережах супермаркетів країни та з'ясували, як змінилася вартість основних соціальних товарів у червні у порівнянні з цінниками, які були на початку 2023 року у січні.

Виявляється, не всі товари здорожчали, частина, такі як яйця, хліб, борошно, помідори, банани тощо показали зниження цін.

Найбільше знизилася ціна на яйця — на 27%. Зараз середня вартість за десяток становить близько 54 гривень, тоді як у січні була близько 74 грн. Також знизилась ціна на борошно — на 8%. Ціни на батон та хліб теж демонструють позитивну тенденцію, вартість знизилась на 5%.

Популярні новини зараз

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Показати ще

Наприклад, якщо нарізний батон від виробника "КиївХліб" у січні на поличках ритейлерів вартував від 22 до 27 грн, то наразі ціна становить від 18 до 24 грн, в залежності від супермаркету.

Втім низка важливих продуктів протягом 5 місяців рекордно злетів у ціні: цибуля — на 94%, морква — на 144%, капуста — на 204%, яблука — на 131%.

За прогнозами експертів, очікується, що влітку вартість на деякі овочі може знизитися, коли з'являється молода картопля, капуста, морква та буряк.

Щодо фруктів, то з найпопулярніших, ціна на банани знизилась на 14%, апельсини подешевшали на 11%, а лимони — на 6%. Підскочила ціна на яблука, але тут працює фактор сезонності. Наразі найпопулярніший сорт "Голден" коштує 42 грн на відміну від січневих 20грн за кілограм.

Нагадаємо, ми писали, що в Україні зростають ціни на молочну продукцію: скільки коштуватиме сметана, сир і молоко у червні.

Як повідомляв "Знай.ua" за обмін 100$ з українців здеруть 1100 гривень: жорстке попередження від Нацбанку.

Також "Знай.ua" інформував, ціна на газ змінилася, але не для населення: знизилася в декілька разів.