В останній час українці почали скаржитись на те, що банки відмовляються приймати зношені доларові купюри.

Чому вона виникла і як її вирішити, у колонці для "Мінфіну" пише Михайло Демків, фінансовий аналітик групи ICU.

Фахівець розповідає що іноземні банки час від часу змінюють дизайни банкнот для того щоб боротися із підробками. Нова купюра зазвичай має більше захисних елементів і допоки шахраї не вигадають нові методи, ризик нарватись на фальшивку значно зменшується.

Валюта. Фото: скрін youtube

Демків розповідає що старі банкноти виводять із обігу поступово, та бувають такі випадки коли регулятори діють рішуче, оголошуючи, що старі серії банкнот припиняють бути законним засобом платежу.

Популярні новини зараз

Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Показати ще

Наприклад, у Британії не так давно одразу після заміни паперових банкнот на полімерні, старими банкнотами ніде не можна було розраховуватися.

"А ось в США діють інші правила. Всі банкноти, випущені ФРС, залишаються законним засобом платежу. Навіть столітню купюру можна використовувати для оплати на касі супермаркету, хоча такого роду випадки вкрай рідкісні. Але важливим є те, що і банкноти до 2013 року випуску, і навіть зразка 1996-го року залишаються в обігу, й усі повідомлення про їх виведення є фейком."- пише фінансовий аналітик.

Експерт розповідає, що цьогоріч банки починають крутити носом при прийомі доларів через минулорічний дефіцит валюти.

Обмін валют, фото Знай.ua

Через закритий повітряний простір над Україною став неможливим імпорт банкнот літаками і банки приймали навіть старі, надірвані, зігнуті банкноти.

"Зараз ситуація змінилася. Клієнти стали перебірливішими, і їх можна, звісно, зрозуміти. Навіщо мені стара пожована псом банкнота, хочеться нову, де ймовірність нарватися на підробку є нижчою. Якщо в банках та обмінниках накопичився певний обсяг такої готівки, то вони починають шукати шляхи його скорочення. Звідти й обурливі комісії за прийом чи відмова приймати подібні банкноти взагалі"- пояснює Михайло.

Обмін валют. Фото: Знай.UA

Фінансовий аналітик стверджує що адміністративний примус держави у цій ситуації нічого не змінить, а ситуацію можна буде частково вирішити якщо банки дозволять прийом таких купюр на відкриття строкового депозиту.

Нагадаємо, ми писали, що контроль переказів на картки українців: Нацбанк випустив важливу заяву.

Як повідомляв "Знай.ua", банки та обмінники не хочуть приймати купюри і беруть комісію: "Забули, що йде війна"