Експерти помітили дуже показовий парадокс. Компанія-регулятор "Нафтогаз" бурить нові свердловини для видобутку блакитного палива, а от закачування в підземні сховища (ПСГ) демонструє дуже низькі темпи. До приходу зими, у найкращому випадку, закачають 13,5 млрд. куб. м, замість необхідних 17 млрд. куб. м.

Про це у своєму Telegram-каналі розповів експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Свердловина "Нафтогазу", скріншот: YouTube

Юрій Корольчук у своїй розвідці запитує, можливо, що це просто свердловини якісь неправильні, і вони приносять неправильний "мед"?

Відомо, що станом на початок липня у ПСГ перебуває 10 млрд. куб. м. На початок липня 2022 року у ПСГ було 11 млрд. куб. м. Тобто ефективність Чернишова та Вітренко поки що не на користь Чернишова. Ось так, поміняли навіть шило не на мило.

Популярні новини зараз

Пенсії можуть поменшати: люди недоотримують тисячі гривень

Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів

Гороскоп на тиждень 16-22 вересня для всіх знаків Зодіаку: небезпеки Водоліїв, блиск Левів та відпочинок Тельців

Українцям чітко відповіли з приводу індексації пенсій

Показати ще

Усього з квітня до червня "Нафтогаз" Чернишова закачав до ПСГ 1,5 млрд. куб. м газу. Знову ж таки за часів Вітренко у 2022 році з квітня по червень закачали до ПСГ 3 млрд. куб. м.

Коли Чернишов працював в уряді, Кабмін вимагав від Вітренко закачати 19 млрд. куб. м. газу. Наразі уряд каже, що "все буде добре" і дає добро на 14,5 млрд. куб. м. Але темпи такі, що закачають 13 млрд куб. м, і це буде успіхом.

Так ось. Про свердловини. Якщо згадати всіх попередніх керівників "Нафтогазу" за минулі 15 років - Коболєва, Вітренко, а до них Бакуліна та Дубину, - то за жодного так активно не "штампували" свердловини як це роблять при Чернишові. Ні, бурили. І часто навіть більше. Але не тицяли пальцем на кожну свердловину і не говорили: круто, заживемо, станемо еміратами.

Укргазвидобування. Фото: скриншот Youtube-відео

Власне, "Укргазвидобування" звітує, що у червні запустила в роботу ще три свердловини сумарним дебітом 425 тис. кубометрів газу на добу. За перше півріччя 2023 року "Нафтогаз" запустив в експлуатацію 11 свердловин зі здобиччю понад 100 тис. куб. м на добу кожна, чотири з них дають понад 300 тис. куб. м на добу. Глава "Нафтогазу" Чернишов пише, що добовий видобуток усіх цих свердловин перевищив 3 млн куб. м.

Отже, лише ці чернишівські свердловини мають дати 90 млн. кубів на місяць. Навіть з урахуванням заміщення виведених свердловин видобуток має суттєво зростати. Такого ніколи не було. І зниження темпів накачування в ПСГ показує, що фактично немає зростання видобутку.

Товарного газу немає. І всі ці цифри по свердловинах - це дуже і дуже умовні показники. За фактом цих 3 млн. кубів на добу Чернишова може бути від сили 200-250 тис. кубів на добу. Скільки там втрат газу, яким є зниження дебіту свердловини, де там приріст ресурсної бази можуть сказати лише у "Нафтогазі". Але навіщо їм про це розповідати?

Юрій Корольчук особливо наголосив, що на даному етапі "буріння" всіх цих свердловин - це спроба "добити" показники зростання загального видобутку газу на 1 млрд. куб. м, до обіцяних Чернишовим 14,2 млрд. куб. м. Щоб ці показники покласти в папочку і крокувати до Зеленського. Проте, товарного газу 2023 року залишиться, як і 2022 року - 12,5 млрд. куб. м. Тож Україна та населення не відчують результатів "великого бурівництва" Чернишова.

Публікація Юрія Корольчука, скріншот: Telegram

Нагадаємо, "Черговий фейк від ДТЕК": експерт розповів, як українців обдурили з підвищенням тарифів на світ.

Раніше повідомлялося, що нові платіжки – не єдина біда: що буде з цінами на продукти після зростання тарифу на електроенергію.

Також, "Відключатимуть": експерт попередив, що чекає на українців, які накопичили борги за комуналку під час війни.