Для всіх наших дорогих читачів, які цікавляться економічною ситуацією в Україні, є цікаві новини. Справа в тому, що фінансові експерти на серпень цього року оновили так званий індекс "Біг Мака".

Результати демонструють, що українська гривня до долара недооцінена практично на половину - на 49%. При цьому порівняно з минулим роком українська валюта у списку недооцінених валют піднялася на 7-е місце з кінця.

Про це стало відомо завдяки повідомленню авторитетного англомовного видання The Economist.

Обмінник. Фото: скрін youtube

Для розуміння, як цей індекс працюєціна бургера у доларах порівнюється з ціною у валюті країни, для якої розраховується індекс. Потім вартість бургера в доларах переводиться у валюту потрібної країни за поточним курсом та порівнюється з реальною.

Популярні новини зараз

Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення

Нові правила мобілізації: кому треба готуватися до ВЛК

НМТ 2024: абітурієнтам розповіли, кому не світить вступ до ВНЗ

Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло

Показати ще

Статистика щодо української гривні, скріншот: economist.com/big-mac-index

Так, в Україні в мережі McDonald's бургер під назвою "Біг Мак" коштуватиме 105 гривень, а США – $5,58. Тобто гривня недооцінена на 49% - фактичний обмінний курс її становить 36,93 грн./дол., а курс купівельної спроможності – 18,82 грн./дол.

Найбільш недооціненими валютами світу у серпні 2023 року є грошові одиниці: Тайваню, Індонезії, Індії, Єгипту, ПАР та Філіппін.

Статистика щодо української гривні, скріншот: economist.com/big-mac-index

У той же час є у світі і переоцінені валюти. Це швейцарський франк (на 38,5%), норвезька крона (на 24,0%), уругвайське песо (на 22,9%), аргентинське песо (на 7,4%), євро (на 4,3%), шведська крона (на 2,8%) та данська крона (на 1,3%).

Нагадаємо, банок не вистачить: перед сезоном консервації в Україні падають ціни на помідори, огірки та перець.

Раніше повідомлялося, що по 20 гривень уже не заправитися: автогаз відчутно підстрибнув у ціні, скільки заплатять водії.

Також, хто може оформити щомісячну доплату у 837 гривень.