У НБУ спрогнозували, якою буде споживча інфляція цього року. За попередніми даними, є шанси на зниження її темпів після істотного подорожчання продуктів у минулому.

Про це повідомляють у пресслужбі Нацбанку. Споживча інфляція почала знижуватися з початку 2023 року, а протягом року, згідно з очікуваннями, її темпи зростання сповільняться до 15%. Більше того, у 2024 році показник становитиме нижче 10%, а у 2025 році – до 6%.

Продуктовий кошик, скріншот

Із факторів, що сприяють зниженню цін, виділили подолання енергетичної кризи. Завдяки тому, що ситуація стабілізувалася, паливо припинило дорожчати. Бізнес знизив власні витрати порівняно з роботою в умовах дефіциту.

"Сповільнилося й зростання цін на продовольство, в тому числі завдяки достатній пропозиції продовольчих товарів та палива", - додали в НБУ.

Також НБУ зробив все, щоб гривня зміцнилася на валютному ринку. Це не лише позитивно вплинуло на стримування зростання цін, а й сприяло бізнесу та настрою українців.

Популярні новини зараз

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет

Показати ще

"Подальшому зниженню інфляції значною мірою сприятимуть заходи НБУ, поступове зниження світових цін на енергоносії та очікуване зменшення безпекових ризиків", - підбили підсумки у відомстві.

Гроші, гривні: фото economy.24tv.ua

Нагадаємо, літо в Україні почалося з несподіваного здешевлення алкоголю: які ціни в супермаркетах

Раніше ми писали про те, що українським біженцям компенсують витрати на житло: де житиме дешевше