В Україні останній тиждень літа приніс реалізаторам малини реальні проблеми. Справа в тому, що з'явилася інформація про те, що так звана "малина для заморожування" продаватиметься по 12 гривень за кілограм. Ця сума дорівнює 32 центам США.

За інформацією порталу EastFruit, дані оголошення розміщували переважно посередники, які планували консолідувати обсяги та перепродати малину на заморозку за вищою ціною, тому вартість сировини для переробників у цьому випадку була дещо вищою.

Малина, скріншот: YouTube

Однак це призвело до того, що й заморозники теж спробували зменшити закупівельні ціни на малину.

Ряд українських фермерів ухвалили рішення про припинення збору малини, вважаючи це недоцільним.

Популярні новини зараз

Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися

"Росія може навіть...": коли закінчиться війна на думку математиків, тарологів та віщунів

Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи

Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма

Показати ще

Продавчиня малини, Суспільне Тернопіль

За інформацією учасників ринку, вартість збору одного кілограма малини коливається від 14 до 18 грн/кг (38-49 центів США), залежно від регіону та врожайності. Тому ціна в 12 грн/кг в абсолютній більшості випадків не покриватиме навіть витрати на збирання малини, не кажучи вже про інші витрати на вирощування цієї ягоди.

Відповідно, продавати ягоду за такою ціною можуть собі дозволити лише невеликі виробники, які не використовують найману працю.

"Потрібно зазначити, що 12 грн. - це не найнижча ціна, яку українським фермерам пропонували за малину у гривні. Влітку 2018 року ціни опускалися навіть до 8 грн/кг, проте, якщо враховувати ціни в доларах США, то сьогоднішні 12 грн еквівалентні 8 грн у 2018 р. Але це не зовсім коректно, тому що доларова інфляція за цей період була дуже високою, відповідно 32 центи у 2018 р. еквівалентні сьогоднішнім 37 центам, інакше кажучи, нижній поріг закупівельних цін на малину в Україні в порівнянних цінах на 14% нижче за антирекорд 2018 року", — каже економіст Андрій Ярмак.

Добриво для малини, скріншот: YouTube

Експерти EastFruit зазначають, що цей рівень цін на малину в Україні шокує не лише місцевих фермерів, а й фермерів та заморозників в інших країнах Європи.

"При цьому в 2023 році є ще одна неприємна для фермерів особливість - навіть у 2018 році ціни на малину ремонтантних сортів були суттєво вищими, ніж ціни на літні сорти. А цього року антирекорд цін досягнуто саме під час збирання осінніх, ремонтантних сортів малини, які ніколи не коштували так мало, як 2023 року", - зазначає експерт.

Нагадаємо, запасатися чи ні? Економіст відповів, чи буде серйозний стрибок цін на макарони, цукор та інші продукти.

Раніше повідомлялося, порадувати рецептори та розоритися: як змінилася вартість яловичини, сала та бекону.

Також, українцям розповіли про здешевлення свинини у вересні: що сприятиме зниженню цін.