Український уряд ухвалив рішення скоротити список важливих для населення продуктів харчування (які регулює держава). Нашим читачам важливо знати, як можуть змінитися ціни на продукти найближчими днями та тижнями.

Важливо розуміти, що список цих продуктів скоротили, а націнку збільшили.

Про це стало відомо завдяки інформації порталу "На пенсії".

Супермаркет. Фото: скрін youtube

Влада вирішила, що без вершкового масла, макаронів і цукру ми можемо обійтися, і виключили ці продукти зі списку соціально значущих. А це означає, що продавці матимуть змогу ставити на вартість цих продтоварів будь-яку націнку.

Популярні новини зараз

Стосується всіх споживачів: "Київводоканал" дав час до 30 квітня

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

Як і раніше, уряд регулюватиме ціни на: борошно пшеничне вищої якості, молоко пастеризоване 2,5% жирності в плівковій упаковці, хлібобулочні житньо-пшеничні вироби, курячі яйця першої категорії, курячі тушки, соняшникова рафінована олія.

Стануть дорожчими продукти і через зростання інфляції, яка до кінця року очікується на рівні 7% — 11%. До того ж, на кінцевій ціні в супермаркетах позначиться подорожчання пального та зростання накладних витрат торгових мереж.

Бакалея, скріншот: YouTube

Крупи та борошно

За прогнозами експертів, нам потрібно приготуватися до зростання цін на борошно та майже всі види круп. Вже наприкінці вересня вони подорожчають як мінімум від 3% до 9%. А ось на гречку значного підвищення ціни не варто очікувати.

Попит покупців на неї аграрії змогли задовольнити ще минулої осені. До того ж збільшили посівні площі на 15%. Тому ціна гречки становитиме 44 – 45 гривень за кілограм.

Курячі яйця. Фото: скрін youtube

Яйця

Можуть піднятися ціни на яйця. Минулого року цей продукт був рекордсменом подорожчання. Тоді звичайні яйця неможливо було купити дешевше за 70-80 гривень за десяток. Причина – зменшення поголів'я через воєнні дії та подорожчання електроенергії.

Нині ціна на яйця знизилася приблизно до 40 гривень. А в жовтні знову слід очікувати на подорожчання. На вартість вплине традиційне сезонне зниження пропозицій. До того ж, якщо енергетична інфраструктура знову опиниться під обстрілом, птахофабрики будуть змушені використовувати генератори. А це набагато дорожче джерело електроенергії. Тому в середині осені цілком можливо, що за десяток яєць доведеться платити 60-70 гривень.

Ціни на м'ясо, скріншот: Minfin

М'ясо

Ще один продукт, якому прогнозують подорожчання, – м'ясо. За даними Державної служби статистики України, сьогодні ціни на свинину в середньому становлять 196, 4 гривні, на курятину – 90, 37 гривні, яловичину – 223, 52 гривні.

До середини осені м'ясо підніметься в ціні приблизно на 4-5%. Причина – підвищення вартості електроенергії та палива, подорожчання зернових та олійних культур, які становлять основу комбікорму для худоби та птиці. І водночас – незмінно високий попит на м'ясопродукти.

Молочка, скріншот: YouTube

Молочка

Восени може зрости вартість молочної продукції. Причини – зростання закупівельних цін та нестача сировини. Молочна галузь у нашій країні була найбільш розвинена у Сумській, Чернігівській та Харківській областях.

З початку війни росіяни розстріляли більшу частину ферм – обсяг виробництва молока скоротився. До того ж відбулося порушення постачання між фермами, переробними підприємствами та торговельними мережами.

Сьогодні у середньому за літр молока просять від 32 гривень. Надалі молочка може подорожчати на 3-4%.

Супермаркет. Фото: скрін youtube

Чим потрібно запастись на "чорний день"

Після досвіду тривалих осінньо-зимових блекаутів від заморозки продуктів про запас краще відмовитися.

Фрукти, ягоди, овочі, гриби та зелень можна засушити.

Огірки, помідори, баклажани, кабачки, перець, компоти та варення – законсервувати.

Цибулю та часник перед зберіганням потрібно просушити.

Картоплю розділити на те, що потрібно з'їсти в першу чергу, і те, що може полежати. Якщо немає комори, зберігати її краще на балконі, періодично провітрюючи. А у разі морозів доведеться занести до хати.

Нагадаємо, "золоті" вітаміни: як змінилися цінники на мандарини, апельсини та лимони.

Раніше повідомлялося, запасатися чи ні? Економіст відповів, чи буде серйозний стрибок цін на макарони, цукор та інші продукти.

Також, порадувати рецептори та розоритися: як змінилася вартість яловичини, сала та бекону.