Кілька місяців тому в Україні поновили процедуру обов’язкової повірки газового лічильника.

Деякі споживачі активно відмовляються проводити повірки, посилаючись на те, що термін дії для повірки ще не прийшов.

Періодичність, з якою буде перевірятися лічильник, встановлюється місцевим органом виконавчої влади. Так, лічильники класу 1,0 повинні піддаватися регулярній повірці терміном раз на 2 роки. Клас лічильників 1,5 повинен перевірятися один раз на 8 років. Клас лічильника вказаний у техпаспорті обладнання. Повірка забезпечує точність передання даних та показує справність обладнання.

Показники лічильника. Фото: скрін youtube

До того ж, ніякого значення не має, хто є власником лічильника – споживач, чи компанія, яка є постачальником газу. Повна повірка повністю лежить на компанії, що постачає газ. Перевірка проводиться тільки обласними газовими організаціями, адже споживач не має на це ніякої компетенції. Витрати на перевірки лічильників облгазами вже є у тарифі на послуги з постачання.

Популярні новини зараз

Українці ризикують залишитися без роботи та соціальних виплат

За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Показати ще

Показники лічильників, скріншот: YouTube

Якщо споживач перешкоджає проведенню повірки, представник облгазу підписує акт про порушення. Споживач повинен поставити підпис, де вказано, що рішення прийняте ним буде мати наслідки. Якщо споживач відмовляється від підписання акту, відповідальність з нього не знімається.

В такому разі споживач буде вимушений виплатити суму збитків за споживання газу, відповідно до граничних обсягів. Тому, перешкоджати повірці не потрібно, адже громадянин тоді буде зобов’язаний заплатити відповідно до накладених на нього санкцій.

Нагадаємо, портал Знай інформував, кінець сльозам і нервовим зривам: українцям показали, як "погасити" борги за комуналку

Раніше на порталі Знай повідомлялося, як оформити "розстрочку" на борги з комуналки: інструкція для українців

Також наш портал інформував, чи вистачить газу на зиму та які суми побачимо у платіжках: чого чекати від нового опалювального сезону