Наші читачі вже знають, що більшість тарифів на комунальні послуги не зросли. Проте, на жаль, витрати на оплату комуналки таки збільшаться. Важливо подбати лише про альтернативні джерела енергії, але ще й правильно застосовувати правила економного споживання.

Цього разу наші читачі дізнаються, скільки цієї зими доведеться віддати за комуналку, і як "розумно" користуватися послугами ЖКГ.

Про це стало відомо завдяки сюжету одного із українських телеканалів.

Платіжки, скріншот: YouTube

Прийде платити більше, але не всім

Українці у майбутньому опалювальний сезон заплатить більше як мінімум за електроенергію. Найменше пощастило тим, у кого встановлено електричну теплу підлогу, електричні котли і це є єдиним джерелом тепла.

Популярні новини зараз

Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії

"Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись

Показати ще

У невеликих населених пунктах вже підвищили тарифи на воду (або це зроблять найближчим часом).

Платіжки за комуналку Фото: скрін youtube

Сім'я з чотирьох осіб із газовою плитою та гарячим водопостачанням на місяць витрачає (згідно з нормативами споживання):

- 13,2 кубометри газу;

- 8 кубометрів холодної води;

- 6,4 кубометри гарячої води;

- 190 кВт*година електроенергії;

- 1,4 Гкал тепла (середнє споживання).

У Києві минулого року за такий обсяг комунальних послуг така сім'я мала платити 626,5 грн за гарячу воду, 2 316 за опалення, 273,6 грн за електроенергію, 105 грн за газ, 401 грн за холодну воду. Всього 3 721 грн.

Щоправда, тут варто зазначити, що в Україні нормативи споживання завищені, тобто насправді стільки витрачають ті сім'ї, які не заощаджують комунальні послуги та не дотримуються порад щодо енергоефективності.

За рік для киян ціни на комунальні послуги практично не змінилися (за винятком електроенергії). А сума у ​​платіжках для такої родини за рік може зрости на 228 грн.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube

На що не змінилися тарифи:

- на воду у великих містах;

- на газу;

- на опалення.

На що змінилися тарифи:

- на електроенергію;

- на воду у невеликих населених пунктах.

Менше пощастило сім'ям у невеликих населених пунктах. Кабінет міністрів заборонив Нацкомісії з питань енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) заборонив підвищувати тарифи на воду у великих містах.

При цьому у невеликих населених пунктах, де рішення приймає місцева влада без участі НКРЕКУ, водопостачання дорожчатиме. Виросла вартість електроенергії, матеріалів, ремонтних робіт, підвищили зарплати. Як наслідок, обійтися без подорожчання практично неможливо.

Квитанція, скріншот: YouTube

Наприклад, у Куликівці Чернігівської області з 2024-го вартість холодної води хочуть підвищити з 85 до 124,1 грн. за кубометр (загальна вартість води та водовідведення). Для сім'ї, яка щомісяця витрачає 8 кубів води, витрати збільшаться із 680 до 992,8 грн.

Чому тарифи у різних містах різні?

Чим більше місто, тим більше шансів мати низькі тарифи на воду. Це з тим, що більше споживачів, тим легше розподілити втрати, витрати на роботу насосів, зарплати співробітників, матеріали тощо.

Також потрібно ознайомитись із правилами енергоефективного використання комунальних послуг

У багатоквартирному будинку, підключеному до централізованого опалення, перше, що потрібно зробити – встановити індивідуальний тепловий пункт (ІТП) з погодним регулюванням. Він коштуватиме 100 тис. грн.

Він відносно недорого коштує та дозволяє швидко компенсувати витрати за рахунок економії. Окупність одного ІТП становить 2-3 роки, а передбачувана економія - до 40% тепла в розрахунку на квартиру.

Нагадаємо, субсидії для ВПО: фахівці Пенсійного фонду нагадали про важливі нюанси.

Раніше повідомлялося, газ, тепло та гаряча вода: у Кабміні визначилися з тарифами на зиму, скільки заплатимо.

Також, 2,64 грн – недостатньо? Українцям показали, як зміниться тариф на електрику.