В Україні планують провести масштабну реформу у встановленні інвалідності. Замість пострадаянського підходу, планують дати можливість людині з травмою швидше повернутися до роботи.

Про це під час брифінгу заявив голова відомства Віктор Ляшко, передає "Укрінформ".

Лікарня, скріншот: Youtube

Міністр повідомив, що уряд ухвалив план реформування медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), за яким з 2025 року з'являться абсолютно нові підходи до експертизи та встановлення інвалідності.

Ляшко пояснив, у чому будуть полягати масштабні зміни.

Популярні новини зараз

Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф

Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію

Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії

Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК

Показати ще

Тепер якщо людина з травмою потрапляє на реабілітацію, вона завдяки мультидисциплінарній команді за допомогою електронних інструментів, включно з електронним МСЕК, зможе відновити втрачену функціональність.

Лікарня, фото: скріншот з відео

"Ми зробили міжнародний класифікатор функціонування в країні національним класифікатором. Ми відмовляємося від інвалідності як такої і говоримо про оцінку втрати функціональності", — пояснив очільник відомства.

Ляшко пояснив,що кардинальні зміни пов'язані із тим, що потрібно відмовитися від пострадянської моделі визначення інвалідності, яка надає пільги та компенсації, замість того щоб повернути людину в економічний стан.

Лікарня, фото: скріншот з відео

"Ми не запитали, що хоче людина, а говоримо, що ось це можемо дати. Це пострадянська модель, від якої ми повинні відмовитися", — додав міністр.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, Данілов анонсує ревізію ВЛК та МСЕК: непридатних до служби обстежать повторно

Як повідомляв "Знай.ua", постійні приниження у МСЕК можуть припинитися: "Чому люди мають показувати, що рука не виросла"

Також "Знай.ua" інформував, 1500 доларів за групу інвалідності: як лікарі наживаються на військових під час війни