Навіть попри тривалу війну українці продовжують отримувати пенсії та соціальну допомогу. У 2023 році виплати проіндексували у декілька етапів.

Експерт з питань пенсійного забезпечення Сергій Коробкін пояснив, чим відрізняється розрахунок пенсій для працюючих пенсіонерів і тих, хто заходиться на заслуженому відпочинку вдома.

Пенсіонери / фото

Він зазаначив про те, що формула розрахунку основного розміру пенсії за віком для обох категорій пенсіонерів є однаковою.

У частини українців розмір мінімальної пенсії, а також надбавки за понаднормовий стаж прив’язані до прожиткового мінімуму.

Популярні новини зараз

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Показати ще

До прикладу, коли прожитковий мінімум підвищують, то непрацюючим пенсіонерам перераховують пенсію в тій частині, яка від нього залежить.

Пенсіонер. Фото: скрін youtube

На виплати працюючих пенсіонерів розмір прожиткового мінімум не впливає.

Фахівець пояснює, що коли людина звільняється, то їй перераховують пенсію з урахуванням актуальнішого прожиткового мінімуму, який діє на момент звернення.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube

"Схожою є ситуація і з новими доплатами, які залежать від стажу та віку. Для наочності нагадаємо, що з 1 грудня у осіб, які молодші за 70 років, при стажі у жінок 30 років і у чоловіків 35 років загальний розмір пенсії з усіма надбавками не може бути нижчим за 2500 гривень. У кого пенсії до грудня були нижчими, то їх мали підтягнути до вказаного розміру. Але це стосується лише непрацюючих громадян. Для працюючих залишилися колишні розміри. Вони можуть бути переглянуті лише у разі звільнення",– пояснив експерт.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, в Україні пройде одразу три перерахунки пенсій: дати, категорії - старт з 1 січня

Раніше портал Знай інформував, в теплій оселі і не з порожнім гаманцем: українцям підказали як не переплачувати за газ

Також наш портал повідомляв, збирайте документи: у "Нафтогазі" терміново звернулися до власників квартир