Громадяни України, які перебувають за кордоном та втратили або втратили паспорт, можуть звернутися до консульських установ за виготовленням тимчасового виду на повернення до Батьківщини.

Цей документ ще називають "білим паспортом" через колір обкладинки. Наприклад, якщо українець опинився без паспорта у Польщі, йому варто спочатку заявити про втрату документа до місцевої поліції та отримати відповідну довідку.

З цією довідкою з'явитися до найближчої консульської установи, взявши з собою всі наявні посвідчення особи чи громадянства (внутрішній паспорт, ID-картку тощо). Це пришвидшить функцію. Після підтвердження громадянства України консул оформить "білий паспорт" терміном 30 днів. Цей документ дає право повернутися до України, але не мандрувати до інших країн.

"Білий паспорт" можна отримати позачергово у дні прийому громадян. Крім випадків втрати чи викрадення документів, тимчасове посвідчення видають також з інших причин: закінчення терміну дії паспорта, його пошкодження, оформлення першого закордонного паспорта тощо.

Популярні новини зараз

Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40%

Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати

Показати ще

Виїзд закордон, скріншот з відео

Також "білий паспорт" можуть виготовити в Україні за клопотанням родичів. Ними вважаються батьки, дружина/чоловік, повнолітні діти, брати/сестри. Термін дії такого виду – 3 місяці.

Нагадаємо, кухня одна, а субсидії - різні: хто з українців може отримати допомогу для життя в "общазі"

Як повідомляв "Знай.uа", "п*зда як холодно...": молодий українець переплив крижану річку, щоб сховатися від мобілізації

Знай.ua писав, пенсіонерів змусять проходити "іспит", щоб вижити: у ПФУ пояснили процедуру