Комунальні платіжки українців невдовзі можуть кардинально змінитись. За даними аналітика, вартість газу та електроенергії може збільшитися майже вдвічі. Про це йдеться у матеріалі на порталі ZN.UA.

Реальна вартість блакитного палива та електроенергії набагато вища від цін, за якими зараз платять українці.

Платіжки за комуналку Фото: скрін youtube

Так, якщо для населення газ коштує 7,96 гривні за кубометр, то ринкова вартість у січні 2024 року становила 14,52 гривні. При цьому на початку опалювального сезону 2023-2024 біржова вартість палива підскочила до 18,28 гривні за куб. Якщо уряд перестане стримувати ціни на населення, то цілком імовірний перехід на ринкову модель тарифікації.

Споживання газу. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз

Штрафи та пеня: використання чужої картки "вилізе боком" українцям

Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці

Коли пролунає останній дзвоник в українських школах: названо дати

Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати

Показати ще

Водночас ринкова вартість електроенергії трохи більша ніж у два рази вища від чинного тарифу - 5,50 гривні за кіловат. Побутові споживачі поки що платять за світло за єдиним фіксованим цінником - 2,64 гривні за кіловат.

Електроенергія. Фото: скрін youtube

Деякі експерти вважають, що вже після опалювального сезону, можливо, на початку літа, на українців очікує перегляд тарифу на електроенергію. Втім, у Міненерго зазначають, що поки що таких планів немає.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, доведеться затягнути паски тугіше: у НБУ дали прогноз, коли піднімуть тарифи на газ, гарячу воду та опалення.

Також наш портал інформував, за теплі батареї віддамо останні гроші: суми в платіжках за опалення зросли на 30%.

Крім того, інформаційний портал "Знай" повідомляв, у постачальника буде всього місяць: українцям обіцяють знизити платіжки за комунальні.