У Свалявській громаді Закарпатської області загострюється питання зміни тарифів на водопостачання та водовідведення. Голова КП "Водопостачання та водовідведення" Віктор Басистов попереджає про критичний стан фінансів підприємства, що стоїть на межі банкрутства.

За словами Басистова, доходи від тарифів, встановлених ще у 2019 році, не покривають навіть базових потреб підприємства, що штовхає його до накопичення боргів.

Працівник водоканалу / фото: Freepik

У цій ситуації неминуче зниження якості послуг і загроза припинення водопостачання та каналізації.

Глава "водоканалу" каже, що вже зараз із 110 працівників звільнено 33 особи через недостатнє фінансування та маленькі заробітні плати. Проблеми з оплатою праці можуть призвести до подальшого погіршення кадрової ситуації.

Популярні новини зараз

Оновлення даних через додаток "Резерв+": повна інструкція

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40%

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Показати ще

"Якщо ми не зрушимо ситуацію з місця, то отримаємо «ефект лавини» – витрати зростатимуть разом із тарифами на електроенергію, мінімальними зарплатами, витратами на обслуговування підприємства. Відповідно борги накопичуватимуться і настане момент, коли « мильна бульбашка» лусне. Власне, цей момент і настав", – попереджає Басистов.

Каналізація, фото: Київводоканал

Сьогодні вартість послуг водопостачання та водовідведення для свалявчан складає 31,27 грн за куб. метр. Ці тарифи є одними із найнижчих у Закарпатській області.

"Наступний крок, що загрожує "водоканалу" – арешт рахунків через борги перед податковою службою за несплату ПДВ. Відповідно, працівники залишаться без заробітної плати, а підприємство не зможе вести свою господарську діяльність", – визнає Віктор.

Платіжка за воду. Фото: скрін youtube

Заступник голови Свалявської міськради Михайло Попович підтверджує, що підприємство справді перебуває у кризовій ситуації, і каже, що міська рада не може впливати на формування тарифів.

"Тобто кошти, які можуть бути спрямовані на розвиток інфраструктури, підтримку шкіл, дитячих садків або інших комунальних підприємств, виплату зарплат працівників, вчителів, вихователів, ремонт вулиць тощо будуть йти на покриття боргів водоканалу. Це матиме не дуже добрі наслідки для суспільства", – каже Попович.

Нагадаємо, раз на 65%, а потім ще на 25%: українцям анонсували подорожчання комуналки

Раніше ми писали, що українцям виплатять допомогу на оплату комунальних послуг: хто отримає 6000 гривень