Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат, є дуже важлива інформація. Вже у квітні 2024 року деякі категорії українських пенсіонерів можуть залишитись без виплат.

Про це стало відомо завдяки заяві правозахисниці "Української Гельсінської спілки з прав людини" (УГСПЛ) Наталії Єсіної українським журналістам.

Це стосується тих, кому гроші надходять на пенсійні картки.

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook

Якщо не виконати вимог уряду, то пенсій можуть позбавити:

Популярні новини зараз

За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям

Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову

Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Показати ще

- літніх переселенців, які стали на облік внутрішньо переміщених осіб (ВПО) до 24 лютого 2024 року;

- громадян, які перебувають на тимчасово окупованій території (ВІТ);

- осіб, які проживають за кордоном;

- Ті, хто отримав статус ветерана або особи з інвалідністю до повномасштабної війни.

Відповідно до рішення уряду, прийнятого наприкінці 2023 року, вищезазначені категорії громадян мають здійснити ідентифікацію до 31 березня цього року. Це можна зробити, завітавши до відділення "Ощадбанку" або Пенсійного фонду України.

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook

У Пенсійному фонді закликають громадян, які перебувають за кордоном, пройти ідентифікацію за допомогою відеоідентифікації або через Портал е-послуг ПФУ. Однак, це може бути технічно складно.

Наприклад, для входу в "Дію" потрібен код, який може прийти із затримкою у кілька годин або навіть днів, особливо якщо особа перебуває за кордоном. Також програма може відмовити, і в цьому випадку доведеться все повторювати.

Пенсіонерам на окупованих територіях не припинено нарахування коштів на пенсійні рахунки, проте якщо переселенці, які мали такий статус до повноформатної війни, не знімали більше півроку, їм потрібно пройти онлайн фізичну верифікацію також через відеозв'язок.

Для цього потрібно заздалегідь записатися на порталі Пенсійного фонду.

Правозахисники Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) наголошують, що у разі неможливості доступу до пенсій для цих категорій пенсіонерів з 1 квітня цього року може виникнути катастрофа.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ

Оскільки саме у цих осіб може бути відсутня фізична та технічна можливість виконати всі необхідні дії. Особливо це стосується пенсіонерів, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях і не орієнтуються в цифрових технологіях.

"В окупації це зробити дуже важко. Це навіть часто є великою проблемою і для пенсіонерів, які мешкають у неокупованих регіонах України у селах чи селищах, що знаходяться недалеко від обласних центрів. Якщо у пенсіонера звичайний старий кнопковий мобільний телефон (а таких чимало), то він взагалі нічого не зможе зробити", - сказала вона.

Нагадаємо, не додадуть жодної копійки: кого обійде стороною квітневе підвищення пенсій.

Раніше повідомлялося, що робити, якщо стажу на нормальну пенсію не вистачає: у ПФУ готові допомогти.

Також, жити доведеться на хлібі та воді: яку пенсію отримають українці, які працюють неофіційно.