Ситуація з пенсійними виплатами для людей, які працювали неофіційно та не відраховували страхові внески, викликає чимало питань та обговорень.

Відповідно до законодавства України, такі громадяни все одно мають право на отримання пенсії за віком, але суми цих виплат можуть значно відрізнятись від стандартних пенсійних виплат.

Пенсійний фонд, скріншот: YouTube

Уряд передбачив, що якщо людина не має необхідного мінімального трудового стажу (15 років), то йому нараховується соціальна допомога, яка залежить від розміру мінімального прожиткового мінімуму (ПМ).

Починаючи з 65 років такі люди можуть отримувати цю допомогу, а не звичайну пенсію.

Популярні новини зараз

Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути

Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи

Показати ще

Пенсійні виплати в Україні

На сьогоднішній день мінімальний прожитковий мінімум становить 2361 гривню, і соціальна допомога розраховується виходячи з різниці між цим значенням та середньомісячним доходом сім'ї на одну особу за попередні півроку.

Однак ця сума не може перевищувати 100% від мінімального прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що зараз становить лише 3028 гривень.

Пенсійна реформа в Україні 2019

Це означає, що для людей, які працювали неофіційно і не мають достатнього трудового стажу, пенсійна система пропонує певну форму підтримки, хоч і не на рівні звичайної пенсії.

Однак такі соціальні виплати завжди викликають питання, наскільки вони є достатніми для забезпечення гідного рівня життя. Багато хто обговорює, чи є сума соціальної допомоги достатньою для покриття базових потреб пенсіонера та його сім'ї, особливо в умовах інфляції та зростання цін на товари та послуги.

Також наш портал інформував до 20 тисяч гривень на дитину: українцям стала доступна нова допомога

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що ПФУ застеріг пенсіонерів від проблем: що потрібно зробити, якщо отримуєте гроші через "Ощад"

Крім того, Знай.ua повідомляв, пенсіонери та інші вразливі категорії населення отримають грошові виплати: кожному за 3600 грн.