Українці все частіше помічають дива у своїх газових плитах, котлах та колонках - помітний жовтий або червоний колір полум'я. Скарг стає більше з кожним днем. Чи природний газ розбавляють і чому вогонь на конфорках плити горить не блакитним кольором - потрібно розібратися.

Багато користувачів переконані, що газ став гірше гріти, вода в чайнику закипати повільніше і роблять висновок, що газ розбавляють повітрям.

Відповіді на ці питання надали у консультаційному центрі "ГазПравда".

За інформацією фахівців із "ГазПравди", якби хтось справді закачав у газопроводи повітря, труби просто вибухнули б зсередини.

У газ додають одорант – речовина із сильним специфічним запахом, який допомагає виявити витік газу та попередити споживачів, адже сам природний газ не має жодного запаху. Крім того, до звичайного газу до труб може потрапити біометан, який виробляють з біомаси на спеціальних установках. Також зараз активно вивчається можливість додавати до газопроводів водень, найекологічнішу добавку. Але це значно дорожче за природний газ, тому розбавляти їм газ поки невигідно.

Популярні новини зараз

Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин

Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми

Показати ще

Крім того, водень має властивість просочуватися крізь різні матеріали та вивітрюватись, тому можливість його використання у звичайних газопроводах зараз лише досліджують.

Тобто в українських газопроводах зараз перебуває лише природний газ, понад 96% якого становить метан, решту складають інші гази, зокрема пропан.

Червоний колір газу, скріншот: YouTube

Чому газ може горіти не блакитним кольором

Серед головних причин зміни кольору, полум'я та збільшення часу нагріву фахівці виділяють:

- нестача кисню,
- підвищену вологість повітря в приміщенні,
- забруднення газового обладнання,
- недостатній тиск в газопроводі.

Споживання газу. Фото: скрін youtube

Нестача кисню

Будь-який процес горіння потребує кисню. Саме з вимог техніки безпеки, на кухні повинна бути ефективна вентиляція зі свіжим припливом повітря. Це забезпечує необхідний ефективного згоряння обсяг кисню і водночас відводить зайву вологу і вуглекислий газ.

Якщо ж ви наглухо закриєте вікна і почнете готувати щось на газовій плиті, то згодом дійсно помітите зміну кольору полум'я – це зайва волога з пари.

Недолік кисню вказує на надлишок вуглекислого газу, що сто погіршує ефективність згоряння природного газу. Як наслідок чайник може справді закипати ми довше.

Блакитне полум'я газу означає, що газоповітряна суміш поєднується в рівних пропорціях. Якщо це не так, то можна спостерігати жовті, помаранчеві, навіть червоні язички полум'я.

Споживання газу. Фото: скрін youtube

Забруднення газового обладнання

Будь-яке обладнання потрібно регулярно чистити та обслуговувати, особливо плити, на яких щодня готують їжу. Навіть мікроскопічні обгорілі залишки можуть змінити колір полум'я.

Спробуйте підпалити на газі трохи солі або соди. Ви побачите цей жовто-жовтогарячий колір. Саме тому газові прилади вимагають регулярного технічного обслуговування: газові плити – раз на 3 роки, котли чи колонки – щорічно.

Газова плита. Фото: скрін youtube

Недостатній тиск у газопроводі

Якщо тиск у системі падає. На нагрівання води дійсно знадобиться більше часу. Однак лічильник у таких випадках не нарахує зайвих кубометрів.

Тут можна провести аналогію з водою при падінні тиску: просто натиск поменшає. Але це може означати наявність витоку у газопроводі. Тому потрібно перевіряти труби та регулярно проводити технічне обслуговування, у тому числі й внутрішньобудинкових мереж.

Нагадаємо, тарифи на світ: хто з українців з 1 квітня може платити вдвічі менше.

Раніше повідомлялося, трубу відрізали, а борг нараховують: українцям підказали, як не потонути у проблемних квитанціях.

Також, уже й на хліб не вистачить? Українцям призначили нову платіжку за газ, озвучено суму.