В Україні із стягненням боргів виникають величезні проблеми, які не так легко вирішити, особливо в умовах війни. Експерти кажуть, що цей процес затягнений та неефективний, а виконавчі служби не працюють так, як хотілося б.

Підхід, коли відключають боржників від комунальних послуг у такі непрості часи, викликає безліч питань та невдоволень, адже багато людей уже страждають від втрати роботи та майна.

Відсутність грошей у гаманці / фото: Freepik

Тому юристи пролили трохи світла на те, як відбувається процес арешту рахунків та майна та дали поради, що робити у таких випадках.

У період військового стану в Україні навіть у разі накладення арешту на ваш рахунок ви все ще можете здійснювати обмежені витрати – але не більше двох мінімальних заробітних плат на місяць.

Популярні новини зараз

Стосується всіх споживачів: "Київводоканал" дав час до 30 квітня

Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

"Майно боржника, зокрема нерухомість, опиниться під загрозою, якщо борг перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати, тобто 142000 грн, але тільки в тому випадку, якщо немає достатніх фінансових засобів чи рухомого майна", – каже юрист.

Пенсіонерка у "Хлібному", фото з Instagram

Для цього вам потрібно буде звернутися до виконавця із запитом про дозвіл на такі витрати.

Коли банківський рахунок зазнає арешту, ваші кошти можуть бути тимчасово заблоковані, доки не буде прийнято рішення про їх подальший розподіл.

А якщо справа доходить до великих сум боргу і у вас немає можливості погасити його, ваше майно може бути арештовано. Це може містити вашу нерухомість або рахунки в банку. У такому разі юристи радять звертатися до компанії за реструктуризацією цього боргу ще до того, як комунальники звернуться до суду.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube

І пам'ятайте, якщо у вашому житлі зареєстровані неповнолітні або особи з інвалідністю, для продажу вашого житла знадобиться спеціальний дозвіл органів опіки та піклування або судове рішення.

Щоб зробити проблему з боргами прозорішою і має натяк на рішення, юристи кажуть, що потрібно знаходити різні підходи до різних ситуацій.

Наприклад, допомогти незаможним державною підтримкою, а до тих, хто може, але не хоче платити, вживати більш жорстких заходів. Такий підхід буде більш справедливим та ефективним.

Нагадаємо, малозабезпеченим українцям допоможуть розпрощатися з боргами за комуналку.

Також ми писали, що на обіцяну пенсію можна поставити хрест: ПФУ стоїть перед загрозою колапсу