Вихід пенсію який завжди означає повне припинення трудової діяльності. Багато українських пенсіонерів вирішують продовжувати працювати після досягнення пенсійного віку . Однак така ситуація може мати наслідки для їхнього розміру пенсійної виплати.

Якщо пенсіонер вирішив працевлаштуватись або розпочати підприємницьку діяльність, він зобов'язаний повідомити Пенсійний фонд України (ПФУ) протягом 10 днів. У разі, якщо особа не встигне своєчасно надати таке повідомлення, їй автоматично буде знято частину пенсії.

Пенсіонерка. Фото: скрін youtube

Важливо, що звернутися з відповідною заявою до ПФУ можна як онлайн, так і офлайн. Пенсіонер може скористатися особистим кабінетом на веб-порталі фонду або відвідати відділення ПФУ особисто для надання необхідних документів.

Пенсійний фонд регулярно проводить звірку інформації з державними реєстрами загальнообов'язкового державного соціального страхування, юридичних та фізичних осіб-підприємців. Тому приховати факт працевлаштування чи ведення підприємницької діяльності неможливо. Більше того, спроба приховати такі дані може спричинити накладення штрафних санкцій.

Популярні новини зараз

Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку"

Гарчать та кусають оточуючих: серед підлітків шириться дивна субкультура

Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Показати ще

Пенсіонери. Фото: скрін youtube

У випадку, якщо працівники ПФУ виявлять, що пенсіонер не повідомив факту свого працевлаштування або ведення підприємницької діяльності, його зобов'язають повернути надмірно виплачені кошти. Якщо пенсіонер відмовиться добровільно повернути ці гроші, їх буде утримано з його пенсійної виплати.

Нагадаємо, кілька пенсій одночасно: що потрібно знати

Як повідомляв "Знай.ua", дрібницю збирати не доведеться: кому з українців влітку піднімуть виплати

Знай.ua писав, пенсіонерам нададуть знижку на покупки в супермаркеті: можна економити цілий рік