З 1 вересня цього року, українські діти, які внаслідок воєнних подій опинилися в Польщі, стануть повноправними учасниками польської освітньої системи.

Це стало можливим завдяки рішенню Міністерства освіти Польщі, що активно працює над відповідним законопроєктом, наближаючись до його фінального затвердження. Ініціатива передбачає, що всі українські школярі без винятку відвідуватимуть польські навчальні заклади, забезпечуючи їм якісну освіту та сприяючи швидкій адаптації у новому середовищі.

Школа. Фото: Youtube

Заступниця міністра Йоанна Муха розповіла про продуктивні переговори з українськими колегами, які відбулися у Варшаві 28 березня. Вона наголосила, що на сьогодні в Польщі від 50 до 60 тисяч дітей з України ще не інтегровані у місцеву освітню систему, що є значно меншою цифрою, аніж повідомляли раніше.

"Українська сторона виявила великий інтерес до інтеграції дітей у польські школи, запропонувавши свою допомогу та співпрацю. Ми готові прийняти цю допомогу. Велика частина програми вже розроблена, зараз ми чекаємо на офіційне схвалення закону", – зазначила Муха.

Популярні новини зараз

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити

Показати ще

Школа, скріншот: YouTube

Для українських учнів будуть організовані спеціальні заняття з української мови, а також заплановано працевлаштування українських вчителів. Останнім буде запропоновано спрощену процедуру нострифікації дипломів для можливості навчати дітей.

Окрім традиційних предметів, українські діти також вивчатимуть європейську інтеграцію, що важливо на шляху України до Європейського Союзу, як наголошують у Міністерстві освіти України.

Також раніше ми повідомляли, що Європа активно забирає дітей в українців.

В даний час ведеться робота з 176 звернень, пов'язаних із цією проблемою. Головні причини втручання соціальних служб - це відсутність документів у батьків, або недбале виконання ними батьківських обов'язків.

Українські біженці. Фото: скрін youtube

Згідно з українським законодавством, негідне виховання дітей може бути виражене у різних формах, включаючи підвищення голосу, фізичне насильство, бездоглядність чи агресивну поведінку дітей, а також невідвідування школи.