Війна в Україні впливає на всі сфери життя, включаючи тарифи на комунальні послуги. У квітні-травні попередніх років найчастіше спостерігалося збільшення сум у комунальних платіжках. Проте, якою є доля тарифів цього року?

Про це розповіли експерти в ефірі ICTV.

Що буде із тарифами на воду?

Першим, що може подорожчати, є вода. Тариф на воду не переглядався упродовж трьох років. Асоціація водоканалів вже заявляє про мільярдні збитки та наполягає на збільшенні вартості води.

Тарифи на воду / фото: Freepik

Популярні новини зараз

У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося

Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Тіна Кароль пішла у відрив без одягу та зі склянкою: "Я зцілюю себе"

Показати ще

За розрахунками водоканалів, нові тарифи будуть значними. Експерт з Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук каже, що середній тариф може піднятися до 100-150 гривень.

Але цього не можна уникнути. Водоконали вже мають значні борги перед постачальниками енергії, що призвело до того, що жителі кількох обласних центрів залишилися без води. Енергетики відключили електрику для насосів, паралізуючи роботу водопостачання.

Ця ситуація виникла через зростання вартості електроенергії, яка становить значну частину тарифу на воду.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube

Що буде з тарифами на світ?

Прогнозоване зростання вартості електроенергії на першому етапі може становити третину. Якщо зараз ми платимо 2,64 грн, то, можливо, доведеться платити 3,5 грн.

Однак і це не межа, каже Олег Попенко: "Реальна комерційна ціна з огляду на розподіл електроенергії та інші витрати становить понад 6 грн".

Що буде із тарифами на газ?

Тариф на газ, швидше за все, найближчим часом не переглядатиметься.

"Вони поки що захищені законом, який був прийнятий ще у серпні 2022 року, згідно з яким накладено мораторій на зростання тарифів на теплопостачання, на гарячу воду та на розподіл газу", – сказав Олег Попенко.

Тим не менш, у довгостроковій перспективі подорожчання газу також може статися, оскільки тариф для населення нижчий за ринкову ціну.

Підвищення тарифів на комунальні послуги

Що буде з тарифами на обслуговування прибудинкових територій? Коли всі тарифи набудуть чинності?

Можливо, незначно, але також збільшаться тарифи на обслуговування прибудинкових територій та вивезення сміття через інфляцію.

"Підняття тарифів під час війни може викликати певний соціальний вибух. Зазвичай тарифи на електроенергію намагаються піднімати влітку, тому 1 червня-1 липня - це орієнтовні дати, коли можуть піднятися тарифи на електроенергію, а можливо і на інші комунальні послуги", – каже Олег Попенко.

Таким чином, найімовірніше, з літа ми платитимемо на 20-30% більше.

А ми нагадуємо, не лише підвищення тарифів, а й тотальна економія: міністр енергетики попередив споживачів

Крім того, наш портал повідомляв, що можуть відключити воду і газ: українцям розповіли, хто має платити за перевірку лічильників у воєнний час.