Якщо раніше оформлення документів тривало ледь не півроку, то тепер отримати статус і оформити виплати можна за місяць, повідомляють у Мністерстві ветеранів.

Для отримання виплат ветеранам або їхнім родичам достатньо лише подати заявку, яка розглядатиметься до 30 днів. Це можна зробити у письмовому або в електронному вигляді.

Заявник може особисто звернутися до Центру надання адміністративних послуг незалежно від місця реєстрації. Також можна надіслати електронну заяву на порталі послуг Дія або в єдиному державному реєстрі ветеранів війни. Наразі електронний формат подачі заяви ще розробляється. Технічна можливість отримання статусів «в один клік» з’явиться найближчим часом.

Процедура звернення через ЦНАП вже діє для всіх категорій, в тому числі для захисників-добровольців з числа цивільних осіб, представників волонтерських організацій та інших цивільних осіб, які стали на захист держави та отримали інвалідність внаслідок війни.

«Мінветеранів зібрав всю проблематику щодо отримання статусів і Уряд наразі зробив перший крок до спрощення процедури. Ми почали вибудовувати екосистему повернення від військового до цивільного життя і один з її елементів – шлях пораненого: що далі, куди йти, як довго і з чим. Повернення починається із статусу, що дає право ветеранам та ветеранкам, родинам загиблих на отримання державних гарантій, пільг та послуг, а отримання статусу — залежить від швидких, якісних та комфортних процедур” — зазначають у міністерстві.

Популярні новини зараз

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Поповнення картки через термінали ПриватБанку: чому гроші можуть не зарахуватись

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Показати ще

Достатньо однієї заяви, у якій будуть вказані відомості, необхідні для отримання статусу. Повний пакет документів збиратимуть державні працівники.

“Не ветеран або член родини полеглих Героїв має ходити і доводити, що він є УБД, особою з інвалідністю, чи що саме в цій родині є загиблі військовослужбовці, а держава, через інтегровані системи, зобовʼязана це підтвердити” — вважають урядовці.

Люди з інвалідністю, кадр з відео

Нагадаємо Після втрати кінцівок не зможуть отримати інвалідність: як новий закон про мобілізацію вплине на українців

Також ми повідомляли, Чи зміниться розмір пенсії за інвалідністю у квітні 2024 року: як її порахувати і яка вона сьогодні