Транскордонне спадкування виникає, коли майно померої особи знаходиться у різних країнах. Це може бути нерухомість, банківські рахунки або інші активи за кордоном. У такому випадку, процес отримання спадщини залежить від законів кожної з країн, де знаходиться майно.

У країнах з системою загального права, як Велика Британія або США, процес спадкування включає управління майном померлого спеціальними виконавцями або судами, які сплачують всі борги і податки.

Після цього залишок майна передається спадкоємцям, які отримують його без боргів. Люди можуть вільно заповідати своє майно кому бажають, і хоча зазвичай немає обов'язкових часток для спадкоємців, існують деякі винятки.

Будинок, майно / фото: Pixabay

В країнах з системою цивільного права, як в більшості країн ЄС, Швейцарії, Японії і Україні, спадщина визначається за місцем звичайного проживання померлого.

Популярні новини зараз

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Показати ще

Спадкоємці отримують майно через нотаріуса або суд відразу після смерті і несуть відповідальність за борги спадкодавця своїм майном. Також існує правило обов'язкової частки для близьких родичів, яке в деяких місцях, як у Франції, поширюється на всі подарунки, зроблені за життя.

Майно, оренда, квартира / фото: Pixabay

В країнах з релігійним правом, таких як ті, що застосовують Шаріат (наприклад, Саудівська Аравія чи Іран), спадкування ґрунтується на релігії. Після смерті релігійний учений допомагає розподілити майно, спершу врегулювавши всі борги.

Майно можуть успадкувати тільки мусульмани, причому чоловіки отримують вдвічі більше, ніж жінки. Іноді можна заповідати частину майна особам інших вір, але не більше третини всього майна.

Також, Знай.ua писав про чи можна успадкувати одноразову допомогу: пояснення юристів

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно