Українців чекають зміни у вартості кредитів та доходах від депозитів. Якщо Нацбанк знизить основну процентну ставку, то кредитування стане дешевшим - проценти за кредитами можуть впасти на 2-3%.

Це пояснив Сергій Мамедов з Глобус Банку. Зниження ставки також вплине на депозити, зменшивши відсотки, які люди отримують за зберігання своїх грошей у банку.

Депозити з капіталізацією відсотків, sravni

Якщо НБУ зменшить свою основну ставку, то відсотки, які люди отримують за свої депозити в банках, теж знизяться на 3,5-4,5%. Це означає, що заощаджувати гроші в банку стане трохи менш вигідно.

Але з іншого боку, зниження ставки зробить кредити дешевшими і доступнішими, бо банки зможуть пропонувати кредити під нижчі відсотки, що зменшить тиск на тих, хто бере позики.

Популярні новини зараз

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики

Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Показати ще

Мамедов передбачає, що у другій половині року, залежно від зниження цієї ставки, вартість деяких кредитів, особливо тих, що видаватимуться у межах партнерських програм, може знизитися.

Кредити. Фото: скриншот Youtube-відео


Щодо депозитів, то заробіток з них зменшиться, але через те, що інфляція зараз всього 3,2% на рік, реальний дохід від вкладень все ще буде привабливим. Мамедов каже, що до кінця 2024 року найвищі ставки по гривневих депозитах можуть бути на рівні 12-13% на рік.

Він також каже, що гривневі депозити продовжуватимуть користуватися популярністю серед людей. Мамедов очікує, що кількість нових вкладів збільшиться на 10% порівняно з минулим роком. Це означає, що банківська система зможе пристосуватися до змін, зберігаючи стабільність і надійність для клієнтів.

Нагадаємо, витрушують гроші попри обстріли та війну: українець скаржиться на працівників ПриватБанку

Вам буде цікаво дізнатися країна падає у боргову яму: війна затягує зашморг