Олександр, пенсіонер, звернувся з низкою питань та занепокоєнь. Він не розуміє, чому Пенсійний фонд стає об'єктом судових розглядів. Звідки беруться помилки у нарахуваннях і чому індексація пенсій не торкається всіх пенсіонерів?

Спочатку давайте розберемося у ситуації із законодавством. В Україні, як повідомляє портал "На Пенсії", закони про пенсійні виплати часто змінюються і можуть бути незрозумілими.

За законом індексація нараховується з 1 березня, хоча прожитковий мінімум і мінімальна зарплата збільшилися з початку року. Олександр запитує:

пенсіонери в Україні, фото Pxhere

А що ж відбувається з грошима, заробленими платниками податків за січень та лютий?

Популярні новини зараз

Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот

Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити

Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Показати ще

Пенсіонери часто звертаються з питаннями, чому їх пенсії не перерахували з урахуванням нового прожиткового мінімуму з 1 січня 2024 року. Адже, як зазначає закон, зміна прожиткового мінімуму має автоматично призвести до перерахунку пенсій.

Ситуація склалася через тимчасові зміни у законодавстві. Хоча прожитковий мінімум змінився з початку року, Верховна Рада вирішила відкласти перерахунок пенсій на два місяці.

Таким чином, Пенсійний фонд просто дотримується вказівки парламенту. Згідно з чинним законодавством індексація пенсій проводиться з 1 березня, а не з січня.

пенсіонерка, скріншот з відео

Цікаво, що Конституція України гарантує громадянам пенсію не нижчу за прожитковий мінімум. Однак через рішення парламенту на початок 2024 року деякі пенсіонери все ж таки отримували пенсії менше встановленого прожиткового мінімуму.

Це, безперечно, порушує Конституцію.

То чому так сталося?

Все свідчить про економічні мотиви. Ситуація з бюджетом залишається напруженою і грошей немає, особливо в умовах воєнного стану. Тому було ухвалено рішення відстрочити перерахунок пенсій та обмежити індексацію.

Формально всі рішення ухвалені в рамках закону, але пенсіонери, як і раніше, залишаються в очікуванні справедливості.

Нагадаємо, пенсіонери потрапили до мережі жорстоких злочинців: тримали під замком і відбирали землі

Раніше ми писали про те, що пенсія - копійки, і ті спишуть: кому зі старих можуть "урізати" виплати