Масштабної зміни у комунальних платіжках українців не відбудеться. Однак деяким споживачам все ж таки доведеться платити більше. Як зміняться тарифи на комуналку з 1 травня, йдеться у матеріалі "NV Бізнес".

У травні тарифи на комунальні послуги для більшості українців залишаться незмінними.

Платіжки за комуналку Фото: скрін youtube

Тариф на електроенергію

У Кабміні ухвалили рішення ще на місяць продовжити дію пільгового тарифу на електроенергію для населення. Так, до 31 травня 2024 року українці платитимуть по 2,64 гривні за кіловат. Для власників двозонних лічильників збережеться можливість платити 50% від чинного тарифу на ніч.

Двохзонний лічильник. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз

Штрафи та пеня: використання чужої картки "вилізе боком" українцям

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Пенсіонерів розчулили новиною: хто у червні отримає доплату 1500 грн

Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати

Показати ще

Водночас експерти не виключають, що вже з 1 червня тариф на електроенергію зміниться. Ймовірна нова ціна – 3,5 гривні за кВт/год. Однак в уряді поки що офіційно не оголошували про перегляд тарифу для населення.

Тарифи на газ

"Нафтогаз" продовжив дію ПСО на ринку природного газу ще на рік. З травня 2024 року до травня наступного року змін для побутових споживачів не очікується.

Так, клієнти "Нафтогазу" платитимуть по 7,96 гривні за кубометр. Решта українців – від 7,7 до 9,99 гривні за кубометр, залежно від постачальника.

Газова плита. Фото: скрін youtube

Тарифи на воду

З 1 травня 2024 року послуги централізованого водопостачання та водовідведення подорожчають для мешканців деяких невеликих міст України. Місцева влада невеликих населених пунктів має право на власний розсуд встановлювати ціни на послуги водоканалів. Так, для деяких споживачів суми у платіжках зміняться дуже суттєво – подорожчання сягає 40%.

Водночас Національний регулятор поки що відкладає перегляд тарифів на воду для великих міст.

Раніше портал Знай повідомляв, комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити.

Також наш портал інформував, залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, водоканали розікрали гроші, тож збільшать тарифи: Попенко пояснив, чому люди заплатять більше.