Вода підтримує наше життя, але коли починаєш задумуватись про рахунки за водопостачання, це більше схоже на кошмар. А коли вона ще й починає пахнути хлором, починаються запитання. Де якість втрачається?

В Україні вода береться з річок та підземних джерел, а потім централізовано подається до наших кранів. Але як дізнатися, що вода у крані безпечна? Дмитро Новицький, президент асоціації "Укрводоканалекологія", каже, що водоканали за цим стежать, і що сам п'є воду з-під крана.

Водоканал / фото: Freepik

Він стверджує, що наша вода є безпечною для пиття. І як виявилося, хлор – це знак безпеки, тому що він вбиває всякі бактерії та гарантує, що вода чиста.

Але є й проблеми. Дослідження WaterNet показало, що з рівнем органічних речовин у воді не все гладко. З початком війни це лише посилилося. Аномальні температури та військові дії вплинули.

Популярні новини зараз

Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей

У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати

"Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж

Українських водіїв внесуть до Реєстру військовозобов'язаних: чого чекати з червня 2024 року

Показати ще

Чому так?

По-перше, є проблема з якістю води. Не всі джерела та водопровідні системи працюють так, як належить. Але є і світлий бік: вода від великих водоканалів – цілком безпечна для пиття. Що, загалом, заспокоює.

По-друге, є питання щодо обліку витрати води. Особливо у приватних будинках – там іноді й фантазії вистачає, аби обдурити систему. І, звичайно, не варто забувати про втрати води на шляху від водозабору до наших кранів. Виявляється, деякі водоканали втрачають до половини води.

Тарифи на воду / фото: Freepik

Але найголовніше, звичайно ж, фінанси. У водоканалів грошей не вистачає. Витрати зростають, а тарифи залишаються незмінними вже з початку 2022 року. Тому ремонти та обслуговування страждають.

Олег Попенко, експерт із Спілки споживачів комунальних послуг, взявся розкривати всю правду. Він каже, що у багатьох містах неправильно рахують воду. За словами Укрводоканалекології, втрати становлять понад 40%. У Києві колись було 24%, а зараз, через те, що грошей не вистачає на ремонт та заміну мереж, ця кількість збільшилася.

Минулого року тарифи таки зросли у 34 містах країни, і сім'ї із трьох осіб почали платити на 60 гривень на місяць більше за воду. І що тепер?

Водоканали все більше втрачають гроші, але тарифи не зростають. Куди поділися гроші? Як виходити із цієї ситуації? Попенко впевнений, що водоканали мають розпочати з оптимізації витрат, а не гнатися за підвищенням тарифів.

Асоціація вже подала до суду на НКРЕП, водоканали також готові до боротьби. Але головне, щоби контроль за цим був ефективним. А ми поки що питимемо воду з-під крана і молимось, щоб тарифи не зросли.

Крім того, Знай.ua повідомляв, " Це повільна смерть": кияни в сказі від виправдань водоканалу про "хорошу" якість води