Промислові трансжири, які часто знаходяться у оброблених продуктах, можуть стати серйозною загрозою для серця, мозку та загального стану здоров'я. Згідно з дослідженням ВООЗ в Україні, до 30% продуктів, що перевірялися, містять трансжири у кількості, що перевищує допустимі норми.

У 2023 році Україна прийняла наказ Міністерства Охорони Здоров'я, який обмежує вміст трансжирів у харчових продуктах. Згідно з ним, жоден продукт не повинен містити більше 2 грамів штучних трансжирних кислот на 100 грамів загальної кількості жирів.

Трансжири. Фото з відкритих джерел

Проте, результати досліджень виявили, що реальна ситуація є тривожною. Це стосується не лише популярних десертів та м'ясних продуктів, а й звичайної вуличної їжі.

Вчені пов'язують споживання промислових трансжирів зі значним зростанням ризику атеросклерозу судин, інфарктів, інсультів та інших серцево-судинних захворювань. Навіть більше, дослідження показали, що трансжири можуть збільшити ймовірність розвитку хвороби Альцгеймера, цукрового діабету та деяких видів раку.

Популярні новини зараз

ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково

Нова схема крадіжки - у небезпеці кожен, хто має карту: українцям розповіли, як не втратити гроші

Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати

Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом

Показати ще

Український закон "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів" вимагає, щоб у продуктах з гідрогенізованими рослинними оліями було чітко вказано це на етикетці. Якщо ви бачите "повністю гідрогенізовану" або "частково гідрогенізовану" рослинну олію серед інгредієнтів, це може бути попередженням про наявність небезпечних трансжирів у продукті.

Якщо ви натрапили на таку інформацію на етикетці продукту, варто утриматися від його купівлі та обрати безпечнішу альтернативу. Крім того, це є підставою для звернення до органу контролю - Держпродспоживслужби. Ви можете повідомити про це за допомогою електронної пошти: econsumer-info@dpss.gov.ua або зателефонувавши на цілодобову гарячу лінію: (050) 230 04 28 або (044) 364 77 80.

Нагадаємо: Підготуйте гаманці: на українців чекає подорожчання овочів і фруктів

Раніше ми розповідали, що Українцям пропонують не ходити голодними: як отримати крупи, консерви та інші смаколики