КП "Плесо" організувало вже четверті торги з відновлення озера Синє у Києві. Цього разу на суму 96,3 млн. гривень. Загвоздка у тому, що озера вже немає. Місцеві жителі розповсюджують фотографії висохлого дна озера у соціальних мережах. Якщо навесні минулого року там була ще невелика смуга води, то цього року її зовсім немає.

Раніше фірма "Абсолют-клімат" пропонувала "оживити" водоймище за 79,6 мільйонів гривень, проте їх заявку відхилили через неправильне подання кошторису та відсутність документа про походження насоса для робіт.

Озеро Синє / фото: Facebook

Цей насос, за вимогами закону про публічні закупівлі, має містити українські компоненти на рівні щонайменше 20% у 2024 році.

Інформація про можливі порушення стала відома після того, як сайт "Наші гроші" повідомив про ремонт госпіталю ветеранів війни в Києві, виконаний компанією "Абсолют-клімат".

Популярні новини зараз

Пил, грози, спека і навіть бурі: синоптики попередили українців про аномальну погоду влітку

Добровільний візит до ТЦК не врятує від штрафу: за що покарають деяких чоловіків

Все, що накопичували – може зникнути: клієнти ПриватБанку втрачають заощадження

Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом

Показати ще

Журналісти виявили можливе завищення цін на будівельні матеріали на 243 мільйони гривень у цьому проекті. Та сама фірма брала участь у ремонті центру нефрології у столичному центрі, де також було виявлено ознаки завищення вартості матеріалів.

Тендер на будівельні роботи на озері / фото: скріншот Prozorro

Нову спробу вибору компанії, яка візьметься за порятунок озера, призначено на 20 травня 2024 року. За умовами тендеру, на роботи планується витратити до 96,3 мільйонів гривень.

Проект роботи поділено на два етапи: перший розчищення озера, другий благоустрій прилеглої території.

Озеро Синє / фото: Суспільне

З 2021 року влада намагалася врятувати озеро, проте дослідження показали, що причини його обмілення пов'язані з природними процесами, спричиненими спекотними літніми місяцями, а також із забудовою території. За 4-5 років повноводне озеро повністю висохло.

КП "Плесо" двічі оголошувало закупівлю на розчистку та благоустрій озера у жовтні-листопаді 2023 року, проте пропозиції учасників щоразу відхилялися. Директор КП "Плесо" В'ячеслав Савицький сказав, що однією з вимог до переможця було облаштування парку навколо озера, але за умов повномасштабної війни такі роботи виявилися неактуальними.

У зв'язку з цим було вирішено розділити роботи на два етапи.

А ми нагадуємо, що інших справ не залишилося: під Одесою відкрили дзеркальний туалет за величезні гроші, що будували 3 роки