Коли людина помирає, її майно, яке залишилось, може перейти у власність іншим особам. Цей процес називається спадкуванням. Українське законодавство передбачає два основних способи спадкування: спадкування за законом та спадкування за заповітом.

Спадкування за законом відбувається, коли померлий не залишив заповіту або заповіт був визнаний недійсним. У такому випадку спадкоємство регулюється відповідно до порядку та черговості, встановлених законом.

Скрін, відео YouTube спадок

Закон визначає п'ять черг спадкоємців за ступенем спорідненості. Перша черга включає найближчих родичів померлого, таких як діти, чоловік/дружина, батьки та мати. Далі йдуть брати та сестри померлого, бабусі та дідусі, рідні дядьки та тітки, а також інші родичі до шостого ступеня споріднення.

Однак у деяких випадках черговість спадкування може бути змінена. Наприклад, якщо певні спадкоємці не виконували своїх обов'язків щодо утримання померлого або якщо більш віддалені родичі отримають право на спадкування разом із ближчими спадкоємцями.

Популярні новини зараз

"Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими

Дадуть лише тиждень: кому необхідно повторно оновити облікові дані

Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода

Українцям платитимуть щомісячну допомогу на медичні послуги: як подати заявку, не виходячи з дому

Показати ще

Спадщина. Фото Pexels

Ці зміни в черговості спадкування вирішуються через судові процедури. Також існує поняття спадкування за правом представлення. Це означає, що якщо спадкоємець вже помер на момент відкриття спадщини, його майно можуть успадкувати його родичі. Але такий випадок є обмеженим і передбачений конкретними правилами.

У випадках, коли немає спадкоємців або вони відмовляються від спадщини, майно померлого може бути передане у власність територіальній громаді. Це стосується ситуацій, коли ніхто не може чи не хоче спадкувати майно померлого.

Спадок. Фото: перший ріелторський
Спадок. Фото: перший ріелторський

Розуміння цих правил спадкування дозволить людям краще зрозуміти свої права та обов'язки у випадку спадкування і уникнути можливих юридичних проблем.

Нагадаємо, страховка у спадок: юрист розповіла, на що мають право родичі і чи взагалі вони мають

Вам буде цікаво дізнатися жінка народила сина з заморожених ембріонів померлого коханця і тепер претендує на його спадок