Питання про те, де продукти дешевші – в Україні чи Європі – регулярно викликає запеклі суперечки. Журналісти провели порівняння цін у супермаркетах п'яти країн і виявив, що деякі продукти в Європі справді дешевші, ніж в Україні.

Для порівняння Фокус обрав чотири європейські країни: Польщу, Румунію, Латвію та Естонію.

Вершкове масло фальшують

Різниця в ціні на олію

Так, пачка вершкового масла 82% в Україні коштує від 76,80 грн за 180 г до 168,10 грн за 200 г. У Польщі 200-грамову пачку олії можна купити за 6,25 злотих (приблизно 62,27 грн), а по акції – лише за 4 злотих (близько 39,84 грн).

В Естонії польська олія коштує 0,92 євро (близько 39,33 грн) за 200 г, що навіть дешевше, ніж у Польщі.

Популярні новини зараз

Газовики проводять заміну лічильників: скільки доведеться заплатити й чи можна відмовитись

Забули чек у магазині - потрапили до рук шахраїв: як працює нова схема

Автівки примусово вилучатимуть і продаватимуть з аукціону: в пастку потраплять тисячі українців

Доведеться заплатити штраф "за заначку": коли доведеться віддати 20% суми

Показати ще

Експерт Світового банку Оксана Руженкова пояснює, що у Польщі та країнах Балтії молочні продукти дешевші через розвинене тваринництво та високі надої.

Польща переробляє 60% своєї сільськогосподарської продукції та має потужні переробні підприємства, побудовані на гранти від ЄС.

Рис, макарони, картопля / фото: Pixabay

Різниця в ціні на рис

Ціни на рис в Україні знаходяться на середньому рівні, порівняно з іншими країнами. У Польщі та Румунії рис коштує трохи дешевше, а в країнах Балтії значно дорожче.

Раніше рис в Україні вирощували на півдні Херсонської області та в Криму, але після анексії Криму та руйнування Каховської ГЕС виробництво рису припинилося, що призвело до збільшення імпорту. Вже у перший рік війни Україна витратила на закупівлю рису за кордоном на 60% більше, ніж у 2021 році.

Олег Пензін каже, що рис – це імпортний товар для всіх країн, і його ціна залежить від умов постачання та обсягу ринку. У країнах Балтії ринок невеликий і споживання рису там низьке, тому ціни високі. У Румунії та Польщі ринки більші, і ціни відповідно нижчі.

Ціни на продукти у різних країнах Європи / фото: Фокус

Різниця в ціні на овочі та фрукти

Банани, наприклад, у Румунії коштують у півтора рази дешевше, ніж в Україні, а в Естонії – вдвічі дешевше. Олег Пензін пояснює це логістичними труднощами в Україні, включаючи високі страхові збори, блокування кордонів та псування товарів на кордоні.

Усі ці фактори збільшують вартість імпортних товарів в українських супермаркетах.

Польща виробляє багато цибулі, тому її відносно низькі ціни зрозумілі. Низькі ціни на картоплю в Естонії та Румунії можуть пояснюватись імпортом білоруської картоплі та внутрішнім виробництвом в Естонії.

Поляки активно займаються виробництвом та зберіганням картоплі та цибулі, розвиваючи цей бізнес, що дозволяє зберігати великі обсяги врожаю до весни та літа та знижувати ціни.

М'ясо, фото: Pixabay

Різниця в ціні на м'ясо та птицю

Незважаючи на те, що багато українських споживачів скаржаться на високі ціни на м'ясо та птицю, куряче філе в Україні виявилося дешевшим, ніж у багатьох інших країнах.

Винятком є ​​лише Польща, де курятина коштує ще дешевше. У Польщі виробництво курятини зосереджено в руках мікро та малих фермерів, які займаються цим у величезних обсягах.

Додатково на ціни впливає імпорт українського курячого м'яса до ЄС, що спричиняє невдоволення серед європейських фермерів, а також українські підприємства з виробництва курятини, які вже працюють у Європі.

На думку Олега Пендзіна, польські виробники курятини одержують значні дотації, що дозволяє утримувати ціни на приємному для покупців рівні.

У Європі існує безліч видів дотацій: на гектар землі, на кожну птицю, яйце, голову великої рогатої худоби. У Польщі особлива увага приділяється дотаціям на тваринництво, оскільки сільське господарство країни значною мірою залежить саме від цього сектору, адже зростає там не так багато культур.

Раніше ми писали про те, що ціни на їжу в Україні зростатимуть: що чекає на українців