У Німеччині кількість українських біженців стрімко зростає, і ця країна є однією з найбільш привабливих для переселенців з України. Як отримати тимчасовий захист у Німеччині та які документи для цього потрібні?

За даними Євростату, станом на кінець березня, Німеччина прийняла понад 1,3 мільйона громадян України, що складає майже 31% від загальної кількості українських біженців у Європейському Союзі. Таке зростання продовжується, і Німеччина наразі випереджає інші країни ЄС за цим показником.

Українські біженці, скріншот: Youtube

Українці, які потрапили до Німеччини в зв'язку зі складною ситуацією в Україні, можуть скористатися спрощеною процедурою отримання тимчасового захисту. Це стосується таких категорій осіб:

  • Українських громадян, які постійно проживали в Україні до 24 лютого 2022 року.
  • Осіб без громадянства та громадян третіх країн, які до зазначеної дати мали міжнародний або рівноправний національний захист в Україні.
  • Членів сімей зазначених категорій осіб, які можуть довести, що мали законне проживання в Україні на підставі виданої згідно з українським законодавством посвідки на проживання, і не можуть безпечно повернутися до своєї країни або регіону походження на тривалий період.

Зареєструватися можна, зв’язавшись з Відомством з питань іноземців або поліцією в будь-якому місті Німеччини.

Популярні новини зараз

Пенсія зросте і без індексації: стареньким пообіцяли доплачувати майже 1000 грн

Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода

Автівки примусово вилучатимуть і продаватимуть з аукціону: в пастку потраплять тисячі українців

За таке влітку ще не платили: сюрпризи в платіжках дедалі незвичніші

Показати ще

Якщо потрібна допомога з житлом, фінансами або медична допомога, слід негайно зареєструватися за посиланням, де представлений перелік відповідних компетентних органів за місцем перебування в Німеччині.

На прийом треба мати документи, що підтверджують особу та адресу в Німеччині, результати швидкого тесту на COVID-19 та підтвердження дати і часу прийому. Після реєстрації видається сертифікат (довідка про прибуття), який можна використовувати для отримання допомоги.

Заяви на дозвіл на перебування розглядаються, зазвичай, не менше півтора місяця, тому реєстрацію слід провести якомога швидше.

Важливо зазначити, що з 1 лютого 2024 року дозволи на тимчасове перебування українців автоматично продовжуються до 4 березня 2025 року, але біженцям не потрібно відвідувати компетентне відомство у справах іноземців для продовження терміну їх дії.

Раніше ми розповідали, що Українцям роздадуть продуктові набори: залишилось два тижні

Нагадаємо, Немає ідентифікації – немає пенсії: юристи підказали українцям, як вирішити гостру проблему