Війна не лише несе загрозу життю і здоровю, але й може впливати на трудові права українців. Законодавство України дозволяє відмовити деяким працівникам у праві на відпустку під час воєнного стану. Давайте розберемося, кому відпустка поки що може лише снитися.

Українці мають право на щорічну оплачувану відпустку тривалістю до 24 днів, а також можуть отримати до 90 днів відпустки без оплати. Однак, під час воєнного стану, деяким українцям можуть відмовити у наданні відпустки, як основної, так і додаткової.

відпустка

Згідно зі Законом України "Про правовий режим воєнного стану", під обмеження прав на відпустку під час воєнного стану потрапляють працівники таких категорій:

  • Працівники, які залучені до об'єктів критичної інфраструктури. Це можуть бути працівники електростанцій, водогонів, залізничних станцій, портів та інших важливих об'єктів.
  • Державні службовці та керівники державних підприємств. Їх робота важлива для забезпечення безпеки та ефективного функціонування державних структур.
  • Працівники, що забезпечують життєдіяльність населених пунктів. Це медичні працівники, комунальні служби, працівники сфери транспорту та інші, які відповідають за безпеку та життєво важливі аспекти.

Якщо ви вважаєте, що вам незаконно відмовили у відпустці, є кілька кроків, які можна зробити:

Популярні новини зараз

Пенсію піднімуть на 1500 грн: кому пощастить

Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову

ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів

З 1 жовтня платіжки за світло зміняться

Показати ще
  1. Зверніться до керівництва вашої організації. Спробуйте вирішити питання на місці, обговоривши його з вашим безпосереднім керівником або відділом кадрів.
  2. Проконсультуйтеся з юристом. Якщо вам потрібна додаткова допомога, зверніться до юриста або правозахисної організації, яка може надати поради та підтримку.
  3. Оскарження в суді: У крайньому випадку, якщо всі інші зусилля не дали результатів, ви можете подати позов до суду для захисту своїх трудових прав.

Нагадаємо, Освітян почнуть звільняти: хто в черзі залишити свій стіл порожнім

Раніше ми розповідали, що Від штрафів вже не відвертитесь: як каратимуть ухилянтів за порушення закону про мобілізацію

Також, 17-річних – на облік: Сухопутні війська України висунули жорстоку умову юнакам