З червня до листопада Міністерство внутрішніх справ Чехії реалізує пілотний проєкт, спрямований на допомогу українським біженцям у добровільному поверненні додому. Проєкт передбачає фінансову підтримку для оплати транспортних витрат та медичне обслуговування під час подорожі.

Чеська влада готова сплатити проїзд на автобусі для 400 українців, а також забезпечити санітарний транспорт для 30 пацієнтів, які потребують медичної допомоги. Ініціатива спрямована на тих, хто хоче повернутися до України і не може дозволити собі витрати на дорогу.

Українські біженці. Фото: скрін youtube

Концепція добровільного повернення була затверджена урядом у середині травня, і на її реалізацію виділено п'ять із половиною мільйонів крон. Кожен біженець може скористатися цією можливістю лише один раз.

З початку повномасштабної війни багато українців знайшли притулок у Чехії, отримавши гуманітарну допомогу на суму близько 710 мільйонів доларів. Незважаючи на це, більшість з них працюють на посадах, що не відповідають їхній кваліфікації, через незнання чеської мови та інші бар'єри. Це призводить до низьких доходів і поганих умов праці.

Популярні новини зараз

Курс долара кине у розпач: вже затвердили

Українцям чітко відповіли з приводу індексації пенсій

Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

Показати ще

Директор Об'єднання інтеграції та міграції Магда Фалтова зазначила, що ініціатива чеського уряду надасть необхідну допомогу найбільш вразливим групам. За її словами, програмою скористається лише невелика частина біженців – в основному ті, хто не має фінансових ресурсів або має проблеми зі здоров'ям.

Повернення до України може стати для багатьох біженців шансом на відновлення нормального життя, возз'єднання з родинами та продовження кар'єри в умовах, більш сприятливих для їхніх професійних навичок.

Нагадаємо, Українцям заплатять, щоб вони поїхали з Європи: має бути виконана одна умова

Раніше ми повідомляли, що Українців виселяють з Європи на користь біженців із Сирії, Туреччини та Афганістану: влітку вже мають "забратися"

Також, Платитимуть ще пів року: кому з українців автоматично продовжать соцвиплати з 1 червня