Незабаром очікується значне зростання тарифів на водопостачання та водовідведення. Водоканали по всій країні вимагають перегляду вартості послуг, які не змінювалися вже кілька років.

За словами народного депутата та заступника голови комітету з питань енергетики та комунальних послуг ВРУ Олексія Кучеренка, ситуація на водоканалах є критичною. Вони наголошують на необхідності підвищення тарифів на холодну воду для побутових споживачів на 25-30% через катастрофічний стан підприємств.

Тарифи на воду, скріншот: YouTube

"Водоканали кричать, що вони в катастрофічному стані, і мораторію на підвищення тарифів на воду немає. Тому, гадаю, що першими можуть бути тарифи на холодну воду," — заявив Кучеренко.

Минулого року уряд заборонив для великих міст підвищувати тарифи на водопостачання та водовідведення, хоча таке рішення ухвалила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Проте, цього року регулятор знову планував підвищити тарифи для постачальників холодної води у Києві та інших містах.

Популярні новини зараз

Плюс 570 грн щомісяця: в Україні пенсіонерам дозволили отримати "бонус" до основних виплат

Як уберегти новий холодильник від постійних відключень світла: запам'ятай ці правила

Газові прилади доведеться відключити: "Газмережі" застерегли кожного споживача

Смартфони йдуть у минуле: молодь масово повертається до кнопочних телефонів

Показати ще

За проєктом Нацкомісії, тарифи на воду мали підвищити у дві хвилі: з 1 квітня та 1 липня. У Києві, зокрема, з квітня тариф мав зрости з 30,38 до 40,77 грн за куб.м. (+34%). Проте це рішення так і не було ухвалене остаточно.

Водночас у невеликих містах тарифи на водопостачання вже зросли, оскільки місцева влада має право самостійно встановлювати вартість послуг. У деяких містах ціни підскочили до 40%, що ще більше підкреслює необхідність загальнонаціонального перегляду тарифів.

Зважаючи на вимоги водоканалів та критичний стан підприємств, ймовірність підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення виглядає неминучою. Українцям слід бути готовими до нових фінансових викликів у найближчому майбутньому. Як саме зміняться тарифи та які заходи буде вжито для підтримки населення, покаже час.

Нагадаємо, Раз підвищили – виявилося замало: водоканальники вимагають новий перерахунок тарифів

Раніше ми повідомляли, що Буде по 2,16 грн за кВт: українцям дозволили перевестися на нижчий тариф за світло

Також, Не лише електрика: українцям слід готуватися до проблем з опаленням