З інфляцією в Україні все складно, особливо для тих, хто бажає зберегти свої гроші. Наталія Бойко зі SpiceProp пояснює, що в Україні інфляція часто на 3-4% вища, ніж в інших розвинутих країнах. Через це важливо вміти захищати свої заощадження, особливо коли йдеться про майбутні пенсії.

За останні 10 років середня інфляція в Україні становила близько 8% на рік. Це означає, що якщо Ваше зберігання грошей під подушкою, то за цей час Ви могли втратити більше 80% купівельної спроможності. Щоб цього уникнути, потрібно вкладати гроші у надійні активи.

подорожчання долара

Наприклад, якщо Ви кладете гроші на депозит під 11% річних, то не лише покриваєте інфляцію 3,2%, а й заробляєте ще 7,8% на рік. Але все залежить від того, яка інфляція буде наприкінці року. Якщо вона підніметься до 6,9%, то Ваша реальна дохідність знизиться до 3,1% річних.

Також важливо пам'ятати про девальвацію гривні. Якщо курс долара підросте на 5-7% до кінця року, гривневі вклади стануть менш вигідними за доларові. Тому Наталя радить розміщувати 60% заощаджень у валютних вкладах, 30% у гривні та 10% в активах, які захищають від геополітичних ризиків, таких як срібло та криптовалюта.

Популярні новини зараз

Власники квартир та будинків отримають космічні штрафи, якщо не встигнуть до 1 липня – що треба зробити

Війська Кім Чен Іна можуть увійти в Україну: чому потрібно "насторожитися" через союзництво РФ-КНДР

Списують гроші, навіть якщо вимкнено інтернет: українець попередив клієнтів Vodafone

ПриватБанк встановлює обмеження на зняття готівки: що радять клієнтам

Показати ще

криптовалюта

Наприклад, срібло може подорожчати на 50% на рік, що дозволяє не лише зберегти заощадження, а й заробити. А криптовалюти, такі як Bitcoin та Ethereum, можуть зрости на 40% до кінця 2024 року.

Максим Оріщак, аналітик "Центру біржових технологій", додає, що в умовах девальвації до 70-80% заощадження потрібно зберігати у твердих валютах, таких як долар чи євро. Гривневу частину краще інвестувати на захист від інфляції та девальвації, наприклад, у банківські депозити та державні облігації.

А ми нагадуємо, що змушує вас витрачати більше: дослідник розкрив неприємну правду

Також наш портал повідомляв, що у українці масово потрапляють у прірву банкрутства: чи можливо позбутися боргів.

Крім того стало відомо, що не на відновлення енергетики: куди можуть піти гроші з нових тарифів