В Україні спостерігається позитивна динаміка зростання реальних доходів населення.

Цьому сприяє комплекс факторів, серед яких підвищення рівня заробітних плат, збільшення пенсійних виплат та уповільнення інфляційних процесів. Можливо, громадян таких змін і не помічають, але про цю тенденцію свідчать дані, оприлюднені Національним банком України.

Людина, яка знімає гроші з банкомату

Згідно з презентацією "Звіту про фінансову стабільність" НБУ, номінальні доходи українців зростають досить швидкими темпами.

А завдяки невисокій інфляції реальні прибутки також демонструють прискорене зростання. Основним двигуном цього процесу є підвищення заробітних плат, особливо у приватному секторі, що стало можливим внаслідок відновлення економічної активності.

Популярні новини зараз

"Скоро закінчиться...": ясновидець передбачив фінал повномасштабної війни вже зовсім скоро

Пенсія буде вдвічі більшою: уряд готує масштабну реформу

Через кордон не пустять: українцям, які їдуть до Польщі, оголосили важливе правило

ПриватБанк встановлює обмеження на зняття готівки: що радять клієнтам

Показати ще

Водночас на рівень середньої зарплати впливає посилена конкуренція між роботодавцями за залучення кваліфікованих кадрів. Так, у першому кварталі 2024 р. середня зарплата зросла на 22,5%, порівняно з аналогічним періодом попереднього року. Більше половини опитаних підприємств визнали нестачу працівників головною перешкодою для ведення бізнесу.

Людина тримає гроші в руках

Позитивно на обсяги доходів населення позначилося поетапне підвищення мінімальної заробітної плати на початку року та у квітні. Додатковим чинником стало збільшення виплат бюджетникам та зростання грошового забезпечення військовослужбовців завдяки поновленню доплат.

Не менш важливим фактором приросту реальних доходів є суттєве уповільнення інфляції у державі. У НБУ прогнозують подальше зростання економіки, зниження безробіття та підвищення зарплат із боку роботодавців на фоні конкуренції за трудові ресурси.

Нагадаємо, субсидії після подорожчання комуналки: ПФУ зробив важливе оголошення для всіх громадян

Як повідомляв "Знай.ua", інфляція грабує гаманець: як захистити свої гроші і навіть трохи розбагатіти

Знай.ua писав, українців привчатимуть читати книги - роздадуть по 900 грн кожному