Для всіх наших шановних читачів, які стосуються отримання пенсійних виплат, є дуже важлива інформація. Верховний суд України ухвалив рішення, яке позбавило надії багатьох пенсіонерів на справедливий перерахунок пенсій.

Йдеться про пенсійну реформу 2017 року, коли більшості пенсіонерів було зменшено коефіцієнт стажу, що впливає на розмір виплат. 2008 року всім пенсіонерам, які отримували пенсію на загальних підставах, збільшили коефіцієнт стажу на 35%.

Про це розповів експерт із пенсійних питань Сергій Коробкін у новому відео на YouTube-каналі "На пенсії".

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

"З того часу людина, яка, наприклад, мала 30 років стажу, почала отримувати пенсію вже у розмірі 40% від зарплати, ніби у неї 40,5 років стажу", - пояснює Сергій Коробкін.

Популярні новини зараз

Категорії українців, які матимуть право на відстрочку з 1 липня

Ощадбанк порадував клієнтів приємною новиною: чого очікувати українцям

Українців змусять повернути допомогу – кого заженуть у мінус

Спочатку з'їла корова, а потім знайшов металошукач: повернув втрачене через півстоліття

Показати ще

Однак у жовтні 2017 року норму про збільшення стажу на коефіцієнт 1,35 було скасовано. У той же час було проведено осучаснення середньої зарплати, яка використовується у формулі розрахунку пенсії.

"Один показник урізали, інший збільшили. Таким чином, хвороблива реформа мала пройти непомітно", - зазначає Коробкін.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

Судова справа пенсіонерки проти Пенсійного фонду

Пенсіонерка з Черкаської області звернулася до суду з позовом до обласного управління Пенсійного фонду, вимагаючи перерахувати її пенсію з урахуванням підвищеного коефіцієнта стажу.

Суди першої та апеляційної інстанцій прийняли бік пенсіонерки, мотивуючи це тим, що "закон зворотної сили не має, і що при ухваленні нових законів або при внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод".

Однак Верховний суд скасував рішення попередніх інстанцій та прийняв бік Пенсійного фонду. На думку Верховного суду, дії Пенсійного фонду не суперечать Конституції, адже йшлося лише про зміну порядку розрахунку пенсії, а не про зменшення її розміру.

Перспективи подальших судових справ

Сергій Коробкін зазначає, що тенденція у судових справах щодо індексації пенсій також може стати негативною для пенсіонерів.

"Погоджують, що й у судових справах про індексацію тенденція незабаром може стати негативною, тому що Пенсійний фонд через суди вже й без того заборгував українським пенсіонерам десятки мільярдів гривень", - наголошує експерт.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

Таким чином, рішення Верховного суду у справі пенсіонерки з Черкаської області може стати прецедентом, який негативно вплине на перспективи інших пенсіонерів домогтися справедливого перерахунку своїх пенсій за старими, вигіднішими для них правилами.

Нагадаємо, пенсії в Україні: кому можуть призупинити виплати та чому.

Раніше повідомлялося, пенсійний фонд пояснив, як подати спрощену заяву на субсидію: впорається кожен.

Також, українці отримають підвищені пенсії у червні: від чого залежить сума доплати.