За словами профільних експертів, сфера водопостачання та водовідведення України зіткнулася з великими проблемами через відсутність тарифного регулювання для водоканалів. Якщо ціни не буде переглянуто — загрожують серйозні наслідки.

Про це стало відомо завдяки інформації від представників "Київводоканалу".

Тарифи на воду. Фото: скрін youtube

У компанії вважають незаконним рішення про відміну наміру Нацкомісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), підвищити тарифи. Це призвело до низки проблем у галузі.

"У червні 2023 року тарифи, встановлені НКРЕКП, були незаконно скасовані, що призвело до значних фінансових труднощів для підприємств цієї галузі. Незаконне скасування тарифів для водоканалів у червні 2023 року та відсутність належного тарифного регулювання мають серйозні наслідки для водопостачання та водовідведення в Україні", — пояснили спеціалісти водоканалу.

Популярні новини зараз

Залишилось чекати недовго: відомий мольфар назвав точну дату закінчення війни в Україні

Ощадбанк порадував клієнтів приємною новиною: чого очікувати українцям

В українців погрожують відібрати житло: за що можна залишитись без даху над головою

Пільговий зв'язок для пенсіонерів: у "Київстар" пояснили, як підключити

Показати ще

Як запевняють комунальники, через відсутність коригування тарифів у бік підвищення на холодну воду назрівають ризики для фінансової стабільності компанії, адже скасування підвищення тарифів позбавило можливості отримувати кошти для підтримки діяльності. Через відсутність постійного джерела фінансування складно планувати бюджет та інвестиції. Це не дозволяє модернізувати інфраструктуру для якісного водопостачання.

Також є проблема відсутності державних компенсацій. Зросли у вартості енергоносії, реагенти та інші матеріали.

"Київводоканалу" немає достатньо ресурсів для забезпечення належного обслуговування об'єктів інфраструктури та своєчасного реагування на аварійні ситуації, погіршується якість наданих послуг.

"Київводоканал". Фото: скрін youtube

Як планують змінити тарифи на воду

Розміри тарифів та їх запровадження для "Київводоканалу" приймає НКРЕКУ. Єдиного тарифу для води немає. Зокрема, тариф на водопостачання у столиці дорівнює 16,16 грн, а водовідведення – 14,22 грн, а разом із ПДВ – 30,38 грн.

У разі двоетапного підвищення тарифів, як пропонувала НКРЕКУ, вартість спочатку зросла на 34,2%, а надалі ще на 15%.

Нагадаємо, ще одна платіжка почне витягувати більше грошей: нардеп попередив про суттєве подорожчання.

Раніше повідомлялося, комунальники вирішили не церемонитися: який тариф злетить одразу на 90%.

Також, скільки доведеться платити за газ у 2024: сум, як із водою, світлом та квартплатою.