Нова система дозволить створювати персональні пенсійні рахунки, куди під час трудової діяльності будуть регулярно надходити внески. Очікується, що це забезпечить пенсії на рівні 60% від попередньої зарплати. Впровадження нової системи планується після завершення воєнного стану та стабілізації економіки.

Про це розповіла перша заступниця міністра соціальної політики України Дарина Марчак. Вона зазначила, що зараз участь у добровільних пенсійних накопиченнях беруть лише близько 900 тисяч осіб, тоді як загальна кількість пенсіонерів в Україні складає 10,5 мільйона осіб.

Пенсіонери, скріншот: Youtube

Щоб запустити накопичувальну систему, необхідно прийняти нові закони, які допоможуть створити інфраструктуру для цих накопичень. Це дасть можливість підготуватися до моменту, коли економіка буде готова для обов'язкової накопичувальної пенсійної системи.

"Найкраще, щоб солідарна пенсійна система покривала хоча б 40% від вашої зарплати. Накопичувальні пенсії можуть додати ще 15-20%, що дозволить забезпечити загальний розмір пенсії на рівні 60% від вашого попереднього заробітку, що є середнім показником для Європи", – пояснює Марчак. Крім того, люди можуть самі робити додаткові внески, щоб збільшити свою майбутню пенсію.

Популярні новини зараз

Українцям будуть по-новому виплачувати пенсії: що змінилось

Графіки відключення електроенергії на 27 червня

Через кордон не пустять: українцям, які їдуть до Польщі, оголосили важливе правило

Пільговий зв'язок для пенсіонерів: у "Київстар" пояснили, як підключити

Показати ще

Дарина Марчак рекомендує сплачувати єдиний внесок у солідарну систему та робити добровільні внески на пенсію з самого початку трудової діяльності. "Починайте відкладати з самого початку своєї кар'єри. Таким чином, ви не лише збільшите свою майбутню пенсію, але й підтримаєте нинішніх пенсіонерів – ваших бабусь і дідусів, які зараз живуть на пенсію в умовах війни. Це прояв соціальної солідарності та підтримки одне одного в складні часи", – додає Марчак.

За час існування добровільної пенсійної системи українці внесли 3 мільярди гривень, а зароблений інвестиційний дохід склав 4 мільярди гривень. Виплати з 2003 року отримали 93,8 тисячі осіб, а загальна виплачена сума склала 1,7 мільярда гривень.

Нагадаємо, Як отримати субсидію та економити на комунальних послугах

Раніше ми розповідали, що Люди похилого віку можуть вдвічі збільшити розмір своєї пенсії

Також, Субсидію нададуть за спрощеною процедурою: як це зробити в один клік