Висока пенсія – мрія кожного українця, але досягти її можуть далеко не всі. Як правильно підготуватись до виходу на заслужений відпочинок, щоб грошей вистачало не лише на комуналку, розповіла експертка з питань пенсійного забезпечення Лідія Ткаченко виданню OBOZ.UA.

Для отримання високої пенсії доведеться працювати довше та паралельно збирати на старість. Замислюватись про пенсію експерт радить уже з 20-30 років. У 50 років зібрати на гідну старість буде дуже непросто.

ПФУ. Фото: скрін youtube

Щоб нагромадити кошти на старість, українці можуть скористатися послугами приватних пенсійних фондів. Однак за умов повномасштабної війни примножити чи хоча б зберегти гроші дуже складно.

Але є й інші варіанти:

Популярні новини зараз

Ощадбанк порадував клієнтів приємною новиною: чого очікувати українцям

Танки не закінчаться ніколи: ЗСУ показали, що навіть війна не позбавить України броні

В українців погрожують відібрати житло: за що можна залишитись без даху над головою

Через кордон не пустять: українцям, які їдуть до Польщі, оголосили важливе правило

Показати ще
  • зібрати гроші й купити землю чи квартиру, щоб здавати її в оренду та мати додатковий дохід у старості. До того ж майно можна оперативно продати за потреби.
  • відкладати на старість у валюті. Рекомендується купувати три різні валюти, дві з яких - долар та євро. Зібравши достатню суму, краще інвестувати.
  • купувати ОВДП, відкривати депозити. Це короткострокові інвестиції, що дають досить високу прибутковість.

Гроші. Фото: скрін youtube

Крім того, дуже вигідною може бути покупка золота. Дорогоцінний метал не дає відсотків та доходів, але розрахунок на те, що він дорожчатиме. Так, лише за 5 років золото зросло в ціні з 33,7 тис. до 90,8 тис. грн. за тройську унцію (31,10348 грама).

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, "елітна" пенсія в Україні: як заслужити виплати, яких вистачатиме не лише на комуналку.

Також наш портал інформував, ризикуєте власними виплатами: у ПФУ дали повчання всім пенсіонерам.

Крім того, ми писали, окрім тебе – ніхто не вирішить: чи можна українцям сплачувати добровільні внески, перебуваючи за кордоном.