В умовах воєнного стану держава підтримує внутрішньо переміщених осіб, надаючи їм соціальні виплати. Однак, через можливі помилки у нарахуванні, може виникнути питання про необхідність повернення отриманих коштів.

З 1 березня 2023 року держава внесла зміни до умов отримання виплат для переселенців. Для отримання допомоги необхідно відповідати певним критеріям. Якщо після нарахування виплат виявиться, що ВПО не відповідає встановленим критеріям, виплати можуть бути скасовані, а раніше отримані кошти – повернуті державі.

Грошова допомога для ВПО

Згідно з пунктом 7-1 Порядку надання допомоги на проживання ВПО, з 1 грудня 2023 року допомога не призначається, якщо протягом трьох місяців перед зверненням або під час отримання виплат член сім'ї здійснив:

У разі порушення цих умов права на отримання виплат позбавляється вся сім'я.

Чи треба повертати помилково отримані виплати

Згідно з пунктом 9 Порядку надання допомоги, ВПО зобов’язані протягом 14 календарних днів повідомити органи соціального захисту про будь-які зміни, що впливають на право отримання допомоги. Якщо цього не зроблено, соціальні служби мають право вимагати повернення коштів.

Переказ коштів. Фото: YouTube

У разі виявлення помилкових нарахувань, орган соціального захисту населення визначає обсяг неправомірно перерахованих коштів і протягом 30 робочих днів повідомляє отримувача про необхідність їх повернення. Якщо переселенець не повертає кошти добровільно, питання стягнення вирішується у судовому порядку.

Отже, переселенці зобов’язані повертати помилково отримані виплати, якщо вони не відповідають критеріям або вчасно не повідомили про зміни в своєму майновому стані.

Нагадаємо, Платитимуть ще півроку: хто повторно отримає допомогу

Раніше ми розповідали, що Українцям виплатять чималу компенсацію: гроші надходитимуть три місяці

Також, Немає ідентифікації – немає пенсії: юристи підказали українцям, як вирішити гостру проблему