У церковному календарі цей день присвячується пам'яті преподобних Германа та Сергія Валаамських – відомих праведників та чудотворців.

Також 28 червня за новим церковним календарем православні віруючі вшановують пам'ять чудотворної ікони Божої Матері "Троеручиця". У народі день отримав назву Кропивне заговення.

Вважалося, що після цієї дати кропива втрачає свої цілющі властивості. Тому треба було встигнути зварити борщ із листя цієї пекучої трави — останні цього року.

Жінкам на світанку потрібно зірвати кропиву руками. Її використовують для відварів, які зміцнюють волосся і запобігають його випаданню, раніше ще робили з неї волокно, щоб шити мішки, пасу та одяг. А ще сьогодні є звичай обпалювати один одного кропивою. Є повір'я, що це допоможе зміцнити здоров'я. А якщо ви сьогодні знайдете одну квітучу рослину, яку називають петрів хрест, то її треба вирвати з коренем і зберегти. Так ви отримаєте велику удачу, корінь захистить від напастей і може призвести до скарбу. Також луска, як ще називали цю рослину, може стати оберегом від нечистої сили та людського зла.

Популярні новини зараз

Коли чекати "похолодання" після жахливої ​​спеки: вже не рятує і тінь

Термінова новина для водіїв: що зміниться після 10 липня

Терміново змінюємо пенсійне посвідчення: у ПФУ розповіли українцям про важливий процес

Після скандалу з Тищенком, військові вимагають жорсткого покарання для цивільних чоловіків

Показати ще

Що не можна робити 28 червня

Сьогодні, як і в інший день, церква виступає проти лайки та сварок, агресії, пліток, наклепу, жадібності, заздрощів, зневіри.

Народні прикмети дня забороняють давати і брати гроші в борг, лаятися – сварка затягнеться надовго, відмовлятиме у допомозі, а також гратиме весілля – шлюб буде неміцним.

Нагадаємо, що натільний хрестик може приховувати небезпеку: коли варто насторожитися.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.