З 21 серпня в Угорщині набувають чинності нові правила надання житла для українських біженців. Відтепер безкоштовне житло буде доступне лише для тих, хто прибув з регіонів України, що постраждали від війни.

Уряд Угорщини ухвалив зміни до законодавства, за якими допомога із житлом буде надаватися залежно від регіону, звідки прибули українці, або де знаходиться їх постійне місце проживання.

Черга на кордоні з Угорщиною, фото: realukraine

До списку областей, жителі яких мають право на субсидоване житло, увійшли:

Під час подання заяви на отримання субсидованого житла біженцям потрібно буде надати посвідчення особи, паспорт або довідку про реєстрацію місця проживання, які підтверджують їхнє проживання в Україні.

Біженці з інших регіонів зберігатимуть право на субсидоване житло до 20 серпня. Після цієї дати їм буде відмовлено у безкоштовному житлі.

Українські біженці. Фото: скрін youtube

Ті, хто мають право на тимчасовий захист, можуть отримати субсидоване житло протягом місяця після прибуття до Угорщини – навіть без реєстрації статусу захисту. Житло буде надано муніципалітетами або угорською благодійною службою Мальтійського ордену, включаючи безкоштовне харчування.

Для продовження права на субсидоване житло понад місяць необхідно зареєструвати тимчасовий захист. Після закінчення одного місяця право на субсидоване житло матимуть лише ті, хто підпадає під одну з категорій вразливості:

  • неповнолітні (до 18 років)

  • один з батьків дитини до 18 років при проживанні в одній сім'ї з нею

  • вагітні

  • люди з інвалідністю

  • люди старші 65 років

Після 21 серпня 2024 року власники житла не отримуватимуть державних субсидій на розміщення інших категорій біженців. Це означає, що людей можуть попросити виселитися. Уряд не надаватиме альтернативних варіантів розміщення, таких як державні колективні притулки. Проте ті, хто працює в Угорщині, зможуть отримати підтримку від свого роботодавця.

Нагадаємо, Німеччина поліпшила умови праці українцям: зміни торкнулись роботи, виплат та інтеграції

Раніше ми розповідали, що Українці спричинили в Польщі кадрову кризу

Також, Від шлюбу до статусу біженця – як українцям стати повноправними громадянами Польщі