Пенсійну реформу, яку запровадив уряд, передбачає значне збільшення відрахувань до Пенсійного фонду з боку громадян. Варто знати, що це означає для пересічних громадян та скільки доведеться платити.

Мета реформи забезпечити українцям пенсії, які становитимуть не менше 30% від їхньої середньої зарплати за час трудової діяльності. З урахуванням накопичувальної складової уряд розраховує на збільшення пенсій до 50% від середньої заробітної плати.

Люди, які оплачують податки. Фото: youtube

Однак наразі реформа не вийшла за межі декларацій. Нардеп Ярослав Железняк зазначає, що реалізація таких проєктів неможлива в умовах війни та розбалансованості державних фінансів.

Тим не менш, пенсійна реформа включена до Стратегії демографічного розвитку України, тому її запровадження очікується. Директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак вважає, що на першому етапі реформи це призведе лише до збільшення відрахувань громадян до ПФУ.

Популярні новини зараз

Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу

Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців

Міста опинились під прицілом: тарологиня озвучила прогноз на вересень по обстрілам

Водіям готують тотальні перевірки на дорогах: безжально штрафуватимуть кожного третього

Показати ще

Для досягнення коефіцієнта заміщення 0,5, на думку експерта, єдиний соціальний внесок буде підвищено з 22% до 27%. Внески для ФОПів також зростуть.

Ганущак підкреслює, що успіх реформи залежить від її простоти, зрозумілості та логічності. "Чим кращим буде сприйняття системи суспільством, тим більшими будуть шанси на її успішне запровадження", - зазначає він.

Податки / фото: Freepik

Експерт рекомендує вивчити досвід інших країн у питаннях забезпечення гідної старості перед впровадженням нової пенсійної системи в Україні.

Нагадаємо, що українці зможуть отримати нову фінансову допомогу від ПФУ

Як повідомляли раніше, чи потрібно йти до ПУ у випадку, якщо подорожчала комуналка.

Як писав "Знай" раніше, чи отримаєте ви пенсію у липні, прорахунок ПФУ.