У церковному календарі цей день присвячується пам'яті мученика Еміліана. Інші назви свята: "Омелян", "Ємельянів день", "Горобині ночі".

У народі в цей день зазвичай приступали до заготівлі про запас всіляких варень і солінь. Топили лазні, парили віники з трави та квітів, змивали втому.

Це час для початку консервування. Крім того, що з'являється дуже багато овочів, ягід та фруктів, які до того ж стають набагато дешевшими у магазинах та на ринках, ще й період жнив офіційно закінчено. Для наших пращурів це було закінчення важкого часу, адже вся робота проводилася вручну та за допомогою тварин. Серпи треба було скласти на стиснутій смузі у вигляді кола. Священик служив молебень та святив трудовий інвентар. Потім треба було кожному взяти серп, обернути його в мішковину і віднести додому.

Увечері є традиція ходити до лазні. Трудовий піт, втому потрібно змивати, а влітку будь-яка робота важче переноситься. Паритися потрібно віниками, які виготовлені з колосків жита. У них додають польові трави та квіти. Це подарує сили, які витратили останнім часом, додасть енергії.

Популярні новини зараз

Змінили вимоги до стажу: майбутня пенсія буде більше очікуваного

Міста опинились під прицілом: тарологиня озвучила прогноз на вересень по обстрілам

Українці з вересня зможуть їздити транспортом безкоштовно: в КМДА це підтвердили

У платіжках будуть нові суми: українців попередили про зміни у тарифах

Показати ще

Але в лазню слід ходити обережно, щоб не турбувати Банника. Це банний дух, який якщо прокинеться, то дуже шумітиме, кидатиметься гарячим вугіллям, а може й окропом ошпарити. Але любить він за народними повір'ями і сам помитися. Тому для нього на лави кладуть рушник, мило та віники.

Ще є прикмета, що якщо ви посварилися з кимось, треба разом піти в лазню і побити один одного віниками. Тоді вже ніхто ні на кого не ображатиметься.

Можна ще провести ритуал, щоб пробудити в чоловікові кохання. Для цього беруть червоне яблуко, квіти троянди, ложку меду, рожеву атласну стрічку та новий ніж. Усі компоненти треба розкласти на чорну тканину. На поріг лазні покладіть залізну лозину, щоб відбиватися від Банника. На двері, лаву з ритуальними речами тричі треба завдати хресних знамень, потім перехреститися самому. Ножем треба розрізати яблуко, натирати їм тіло, на обличчя нанести мед, посипати пелюстками троянд і промовити слова:

"Моє тіло, як яблучко наливне, тебе до себе закликає, трояндами пахне. Мої уста медові, тебе до себе звуть, очі чорноброві до себе тягнуть. Ти до мене прийди, любов'ю своєю обдаруй. Амінь"

Потім змийте все з себе, загорніть у тканину залишки яблука, ніж та пелюстки троянд, перев'яжіть стрічкою і покладіть у кутку лазні зі словами:

"Банник, підсоби, любов до мене залучи".

Можна одягати та йти. Але більше в лазню ходити не можна, тільки наступного дня можна забрати пакунок і спалити його в грубці.

Лазня з віниками, скріншот: YouTube

Що не можна робити 18 липня

18 липня, як і будь-якого іншого дня, церква не схвалює лихослів'я, лайки та сварок, виступає проти заздрості, жадібності, наклепів, пліток, помсти та зневіри. Не можна відмовляти у допомозі – слід допомогти і людині, і тварині.

За народними прикметами сьогодні забороняється братися за віник, щоб не викинути з дому гроші та удачу. Також не слід брати гроші у борг – це до фінансових проблем.

Нагадаємо, що натільний хрестик може приховувати небезпеку: коли варто насторожитися.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.