Курс долара в Україні продовжує знижуватись. Наша країна залишається імпортозалежною, і це суттєво впливає на валютний ринок. Експерти не поспішають робити прогнози, але сходяться на думці, що 45 гривень за долар — це максимум, який ми можемо побачити.

Андрій Длігач, доктор економічних наук і голова Adventer Group розповів, що протягом цього року Україна отримає понад 35 мільярдів доларів для фінансування дефіциту бюджету. Це дозволить країні отримати необхідну валюту, хоча і не без складнощів.

черга до обмінника, фото gettyimages

Однією з причин девальвації гривні є повільне зростання експорту порівняно з імпортом. Це створює додаткове навантаження на національну валюту, яку потрібно постійно підтримувати на ринку. До того ж, військові витрати, що фінансуються з українського бюджету, тиснуть на економіку. Купівля зброї та інших необхідних товарів вимагає великих коштів, а міжнародна допомога іноді надходить із затримками.

Ще однією проблемою є зменшення переказів від українських трудових мігрантів. Якщо до війни вони пересилали до України близько 16 мільярдів доларів щороку, то зараз ця сума значно знизилася. Це теж позначається на курсі валют, адже попит на долар залишається високим, а надходження валюти скоротилися.

Популярні новини зараз

"Ощадбанк" оголосив про зміни: які послуги подорожчають з жовтня

Будуть "чорні" дні та обстріли: тарологиня розповіла про долю українських міст

З 1 жовтня платіжки за світло зміняться

Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів

Показати ще

Незважаючи на всі труднощі, експерти поки що утримуються від точних прогнозів щодо курсу долара. Як зазначає Андрій Длігач, цей процес значною мірою залежить від рішень уряду, Нацбанку і Верховної Ради. За параметрами бюджету, курс не повинен перевищити 42 гривні за долар. Однак, якщо ситуація зміниться, можливо, ми побачимо курс на рівні 45 гривень за долар — і це, за словами Длігача, буде максимальною планкою.

Поки що залишається спостерігати за розвитком ситуації та слідкувати за рішеннями, які ухвалюють в уряді. Від них значною мірою залежить, яким буде курс долара в найближчі місяці і як це вплине на наші гаманці.

Нагадаємо, Обдиралівка від "Ощадбанку": клієнти скаржаться на нав'язування карток із платним обслуговуванням

Раніше ми розповідали, що ПриватБанк блокує рахунки без попереджень і пояснень: в "чорному списку" може опинитися будь-хто

Також, Перевірте свої заначки: якими грошима більше не зможете розрахуватися